VELIKA ČAST ZA PREDSEDNIKA SRBIJE! VUČIĆ APSOLUTNI HIT U KINI! Njegov intervju za kinesku globalnu televizijsku mrežu videlo 300 miliona ljudi! (FOTO)

Autor:

Vesti

06.05.2024

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj podatak dovoljno govori o tome koliko su Srbija i njen predsednik cenjeni i poštovani u Kini.

VELIKA ČAST ZA PREDSEDNIKA SRBIJE! VUČIĆ APSOLUTNI HIT U KINI! Njegov intervju za kinesku globalnu televizijsku mrežu videlo 300 miliona ljudi! (FOTO)

Foto: Printscreen

Intervju predsednika Srbije Aleksandra Vučića čija je glavna poruka da je za Beograd Tajvan deo Kine izazvao je veliku pažnju na Dalekom istoku.

Republika

Foto: Printscreen

 

 

Kako saznajemo, intervju predsednika Srbije Aleksandra Vučića za kinesku globalnu televizijsku mrežu (CGTN) videlo je 300 miliona ljudi.

I ovaj podatak dovoljno govori o tome koliko su Srbija i njen predsednik cenjeni i poštovani u Kini.

Foto: Printscreen

 

 

KINEZI OBOŽAVAJU SRBIJU I SRBE

Kinesko tržište je prošle godine bilo najbrže rastuće tržište s koga su u Srbiju dolazili strani gosti, a broj dolazaka kineskih turista bio je veći 230 odsto u odnosu na godinu pre toga.

Naime, prošle godine Srbiju je posetilo 85.000 kineskih turista, što je povećanje od 230 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.


Pored turista, veliki broj kineskih državljana i živi u Srbiji. Najveći deo njih se bavi trgovinom i ima svoje prodavnice širom zemlje, a najpoznatiji je bio kineski tržni centar u Bloku 70 na Novom Beogradu, koji je izgoreo 2021. godine. Trenutno je u izgradnji novi tržni centar koji se takođe nalazi u istom delu grada. Kinezi koji su radili u starom tržnom centru su uglavnom poreklom iz južne Kine i imali su dobre poslovne odnose sa građanima Srbije.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, započela je kineska prisutnost na ovim prostorima. U početku su domaći "trgovci" prevozili kinesku robu u velikim torbama, poznatim kao "švercerke" ili "krmače", i prodavali je na tezgama u Bulevaru i buvljacima. Međutim, već sredinom devedesetih godina, kineski trgovci počeli su da dolaze i direktno se bave trgovinom.

SI ĐIPING DOLAZI U SRBIJU

Podsetimo, kineski predsednik Si Đinping stigao je u Pariz na poziv francuskog kolege Emanuela Makrona, u svoju prvu posetu Francuskoj nakon pet godina. Si će boraviti u službenoj poseti Srbiji 7. i 8. maja.

Po sletanju na Aerodrom "Orli" predsednik NR Kine Si Đinping je rekao da su veze između Kine i Francuske primer mirnog suživota i saradnje između zemalja sa različitim sistemima.

Po dolasku u Francusku, povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, Si je rekao da razvoj njihovih veza ubrizgava "stabilnost i pozitivnu energiju turbulentnom svetu“, prenela je Sinhua.

U pratnji kineskog predsednika Sija Đinpinga su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta KPK Cai Ći, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta KPK i ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Kineski međunarodni radio.

U Pekingu je ranije najavljeno da će Si tokom petodnevne turneje po Evropi, osim Francuske, posetiti i Srbiju i Mađarsku.

Ovo je prva poseta lidera Kine Evropi u poslednjih pet godina. Kako piše Kineski međunarodni radio, ova poseta je od velikog značaja za promovisanje opšteg razvoja odnosa Kine sa Francuskom, Srbijom, Mađarskom i celom Evropom, a takođe će dati novi podsticaj jačanju mira širom sveta.

Predsednik Kine će, posle Francuske, 7. i 8. maja boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavila je ranije pres služba predsednika Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (26)

Loading
Djura

06.05.2024 12:46

Veoma vazan sastanak za obe strane

Marko

06.05.2024 12:50

Ponosan sam na našeg predsednika što je predstavio Srbiju na tako velikoj globalnoj sceni.

Nevena

06.05.2024 12:51

Ovo je ogroman uspeh za Srbiju i dokaz da imamo lidera koji zaslužuje poštovanje širom sveta.

Olivera

06.05.2024 12:52

Vučićeva posvećenost jačanju veza sa Kinom je impresivna i donosi vidljive rezultate.