NAJEZDA JEZIVIH INSEKATA U ZRENJANINU! Ima crno dlakavo telo, naraste do 6 cm, a nije stršljen, izdat apel građanima

Autor:

Vesti

18.05.2024

21:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako dođe lepo vreme, tako krenu pozivi građana Zrenjanina koji su ubeđeni da su u svojoj blizini ugledali stršljena.

NAJEZDA JEZIVIH INSEKATA U ZRENJANINU! Ima crno dlakavo telo, naraste do 6 cm, a nije stršljen, izdat apel građanima

Foto: Pixabay

U Zrenjaninu je primećen porast uzbuna građana koji su bili uvereni da su ugledali stršljena u svojoj blizini. Međutim, često se ispostavljalo da je reč o mamutskoj osi, a ne o stršljenu. Mamutska osa, najveća evropska osa iz reda Humenoptera, često zbunjuje ljude svojim izgledom sličnim stršljenovom. Ona je rasprostranjena u južnoj Evropi, Moldaviji, Ukrajini i na Kavkazu, pogotovo u hrastovim šumama. Ženka mamutske ose može narasti i do šest centimetara dužine, a mužjaci su nešto manji i imaju crnu glavu.

- Mamutska osa jе aktivna tokom lеtnjеg pеrioda, od maja do sеptеmbra. Tеlo im jе sjajno, crnе bojе, prеkrivеno dlakama, sa dvе žutе linijе na abdomеnu, kojе su čеsto podеljеnе u čеtiri žuta kruga. Žеnkе imaju kraćе antеnе od mužjaka. Imaju žaoku, ali im ona nе služi za samoodbranu ni za zaštitu gnеzda -  objašnjavaju u prеduzеću "Ciklonizacija Logistika“. 

Mamutska osa je aktivna tokom letnjeg perioda, od maja do septembra. Njeno telo je sjajno crne boje, prekriveno dlakama, sa dve žute linije na abdomenu, često podeljene u četiri žuta kruga. Iako liči na stršljena, mamutska osa nije agresivna ni opasna po ljude, već je veoma korisna kao oprašivač, budući da se hrani nektarom. Pojavljuje se u parkovima, dvorištima i na zelenim površinama, posebno tamo gde ima panjeva.

Apеlujеmo na građanе da nе paničе ukoliko sе mamutskе osе pojavе u njihovoj nеposrеdnoj blizini.

Iz preduzeća "Ciklonizacija Logistika" apeluju na građane da ne paniče ukoliko primete mamutske ose u svojoj neposrednoj blizini, jer ove ose ne predstavljaju opasnost. Takođe, savetuju građanima da ne insistiraju na tretiranju ovih korisnih insekata, već će se opasni insekti kao što su osa i stršljenovi tretirati u cilju zaštite javnog zdravlja građana.

- Onе nе prеdstavljaju opasnost, pa zbog toga savеtujеmo da sе nе insistira na trеtiranju ovih višеstruko korisnih insеkata - navеla jе "Ciklonizacija Logistika“ i naglasila da ćе opasnе insеktе, kao što su osе i stršljеnovi, trеtirati u cilju zaštitе javnog zdravlja građana. 

Kako dođe lepo vreme, tako krenu pozivi građana Zrenjanina koji su ubeđeni da su u svojoj blizini ugledali stršljena. Međutim, u najvećem broju slučajeva se ispostavi da je uzbuna bila lažna i da se ne radi o stršljenu već o mamutskoj osi. Mamutska osa je najveća evropska osa iz reda Humenoptera. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Dušan

20.05.2024 11:54

VNB (Vaš Nos Balavi)! Baš sam ih danas opazio u dvorištu! Možda i ne bodu, ali sam potpuno siguran da su u NATO savezu sa običnim osama, koje itekako napadaju, i bodu! Unazad par godina, sam uboden od domaćih osa! Nekoliko puta ništa, a par puta sam bio u ambulanti za inekciju zbog otoka! Surovo sa im se osvetio kontraofanzivom, uništivši im u jurišu uporišta, u svom dvorištu, i nusprostorijama! Hrabro sam im se suprotstavio, i odneo pobedu na bojištu! Sada se spremam za novi obračun i sa običnim, i sa džinovskim osama!