RUSKINJA TRAŽI BRATA KOJI JE STRADAO U ODBRANI KOŠARA: "Napisao je da će POGINUTI ZA SRBIJU, i da hoće ZAUVEK da ostane ovde"

Autor:

Vesti

26.04.2024

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potraga za nestalim bratom

RUSKINJA TRAŽI BRATA KOJI JE STRADAO U ODBRANI KOŠARA: "Napisao je da će POGINUTI ZA SRBIJU, i da hoće ZAUVEK da ostane ovde"

Foto: Privatna arhiva


Helena Glebovna Bulah iz Rusije već 25 godina ne odustaje od potrage za svojim bratom, Vitalijem Glebovičem Bulahom, koji je nestao tokom oružane akcije u rejonu Košara 19. maja 1999. godine. Vitalij je došao u Srbiju sa grupom dobrovoljaca iz Rusije i stavio se pod komandu regularnih vojnih snaga tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Njegova sestra, Helena, istrajan je u svojoj potrazi, a nedavno je stigla u Kruševac tragajući za novim informacijama.

- Moj brat je rekao da ide u Srbiju u redovnu vojsku. Na ruskoj televiziji smo videli obaveštenje, sliku, da su ga našli mrtvog sa dokumentima i kartom kojom je došao do Budimpešte i otišao za Srbiju - ispričala je Helena.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Vitalij se hrabro pridružio srpskoj vojsci

 


Trag do Kruševca

Helena je ispričala kako je njen brat Vitalij, pre nego što je nestao, poslao pismo u kojem je izrazio svoju odlučnost da se bori za Srbiju. Upravo ta odlučnost je snažna motivacija za Helenu da ne odustane od potrage. Ona je doputovala do Kruševca kako bi dala krv za analizu DNK, u nadi da će pronaći trag svog brata.

- Ja sam došla da dam krv za analizu DNK kako bih pronašla brata. Neću odustati - poručuje Helena Glebovna Bulah.


Moralna obaveza komandanta

Penzionisani pukovnik Vojske Srbije, Ljubinko Đurković, ističe da je njegova moralna obaveza da pomogne u potrazi za nestalim borcem. On je bio komandant jedinice kojoj je Vitalij pripadao i ističe da je bio teško stupiti u kontakt sa porodicom, ali da je sada spreman da pruži svu neophodnu pomoć.

- Mi smo imali određenih problema da stupimo u komunikaciju sa porodicom, konkretno sa Helenom. To je moja moralna obaveza, ja sam bio komandant svima njima. Vitalij je u pismu, kada je stigao polovinom aprila iz Peći, poslao i doslovce rekao i napisao da će poginuti za Srbiju i ako pogine da zauvek ostane u Srbiji. I sada ja apelujem na gradonačelnika Kruševca, na lokalne vlasti na Zlatiboru i Raški, da nađemo mogućnost, kada se porodica izjasni o tome, da posvetimo jedan memorijal tom junaku koji je poginuo za Srbiju. Ostavio je ovde srce, ostavio život, a i porodica sada kaže da je njihovo srce uz Srbiju - ističe pukovnik Đurković.



Identifikacija posmrtnih ostataka

Iz komisije za nestala lica Vlade Srbije očekuju relativno brzu identifikaciju, s obzirom na to da je Helena dala krvne uzorke za DNK analizu. Predsednik Komisije, Veljko Odalović, ističe da postoji saradnja sa prištinskim ekspertima, te se očekuje brza identifikacija posmrtnih ostataka.

- Imamo naznake da su posmrtni ostaci možda u mrtvačnici u Prištini. Tamo ima ostataka preko 350 ljudi. Poslednji borac koji je identifikovan sa Košara je Zoran Veselić. Oni su zajedno nestali i posmrtni ostaci su bili u mrtvačnici. S obzirom na to da imamo saradnju sa prištinskim ekspertima, krv će otići u Hag, u Holandiju, a tamo će Međunarodna komisija za nestala lica raditi poređenje sa svim koštanim uzorcima koji su iz mrtvačnice. Tako da očekujemo brzu identifikaciju - rekao je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.



Emotivna poseta spomenicima

Helena je posetila spomenike i spomen-sobe u Kruševcu, gde je položila venac i upalila sveću u znak sećanja na sve poginule borce, uključujući i svog brata Vitalija. Njena emotivna poseta svedoči o dubokoj vezi koju oseća prema Srbiji i želji da pronađe istinu o sudbini svog brata.

Ova dirljiva priča o upornosti, odanosti i nadi pokazuje koliko je važno nastaviti potragu za istinom i pružiti podršku porodicama nestalih. Helena Glebovna Bulah ne odustaje, a njena odlučnost može biti inspiracija svima da istraju u potrazi za istinom i pravdom.

(Politika)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading