VOJNA OBUKA ZA SREDNJOŠKOLCE Ministarstvo prosvete uputilo smernice za predmet "Osnove sistema odbrane"

Autor:

Vesti

22.08.2023

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Program je podeljen u nekoliko tema a za realizaciju nastave koriste se pisani materijali i prezentacije koji su dostupni.

VOJNA OBUKA ZA SREDNJOŠKOLCE Ministarstvo prosvete uputilo smernice za predmet "Osnove sistema odbrane"

Foto: pixabay.com

Ministarstvo prosvete uputilo je danas srednjim školama smernice za realizaciju fakultativnog predmeta "Osnove sistema odbrane Republike Srbije" za učenike završnih razreda srednjih škola.

Ovaj predmet se u zemlji realizuje već pet godina sa ciljem da učenici završnih razreda srednjih škola steknu praktična znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja, saopšteno je iz ministarstva.

Nastava iz ovog predmeta izvodi se fakultativno na četiri časa odeljenskog starešine, a za realizaciju nastave koriste se pisani materijali i prezentacije koji su dostupni na internet prezentaciji Ministarstva prosvete i Ministarstva odbrane.

Program je podeljen u nekoliko tema, i u prvoj grupi tema učenici stiču znanja o mestu, ulozi i zadacima vojske Srbije u sistemu bezbednosti i odbrane Srbije, vojnoj obavezi u Srbiji, radnoj i materijalnoj obavezi, kao i o dobrovoljnom služenju vojnog roka.

Druga grupa tema odgovara na pitanja kako postati profesionalno vojno lice, kako postati starešina (oficir i podoficir) Vojske Srbije i prikazuje značaj fizičke spremnosti za vojni poziv.

U trećoj grupi tema nalaze se lekcije o službi osmatranja i obaveštavanja, oblicima neoružanog otpora, hemijskom i biološkom oružju i zapaljivim sredstvima kao i civilnoj zaštiti.

Taktičko - tehnički zborovi čine sadržaj četvrte grupe tema.

Bonus video:

            

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading