OVAJ DOKUMENT TRAŽIĆE VAM U BROJNIM ZEMLJAMA: Jedna grupa vozača ni ne može da ga dobije! Gde možete bez međunarodne vozačke dozvole, a gde ne i koliko košta

Autor:

Vesti

27.04.2024

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Za sve koji putuju, a ne znaju, međunarodna vozačka dozvola nije potrebna za zemlje sa kojima se Srbija graniči - kaže Nevena Damjanović iz AMSS.

OVAJ DOKUMENT TRAŽIĆE VAM U BROJNIM ZEMLJAMA: Jedna grupa vozača ni ne može da ga dobije! Gde možete bez međunarodne vozačke dozvole, a gde ne i koliko košta

Foto: ST/N. PANČIĆ

Nevena Damjanović iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) objasnila je danas koja je procedura kada je u pitanju izdavanje međunarodne dozvole i u kojim zemljama u regionu nam je ona neophodna. Ona napomenula i da se ovih dana očekuju gužve na graničnim prelazima i zadržavanja duža od 30 minuta.

Kada je u pitanju izdavanje međunarodne dozvole, Nevena Damjanović je objasnila da postoje zemlje u koje možemo putovati i samo sa našom dozvolom.

Zemlje u kojima vam nije potreban međunarodna vozačka dozvola

- Za sve koji putuju, a ne znaju, međunarodna vozačka dozvola nije potrebna za zemlje sa kojima se Srbija graniči - kaže Nevena Damjanović iz AMSS.

Dakle, zemlje u kojima vam ne treba međunarodna vozačka dozvola su:

Bosna i Hercegovina
Crna Gora
Severna Makedonija
Mađarska
Bugarska
Rumunija
Hrvatska

Ne treba ni za Grčku, Sloveniju i Austriju

Međunarodna vozačka dozvola još od 2016. godine nije potrebna ni za Grčku, Srbima omiljenu turističku destinaciju

Vozači sa probnom dozvolom ne mogu da dobiju međunarodnu

Navodi da se naša vozačka dozvola može koristiti i u Sloveniji, kao i Austriji, ali je potrebna za recimo Nemačku, Italiju i Francusku.

- Mogu je dobiti svi državljani Republike Srbije, ukoliko imaju dozvolu koja je izdata upravo ovde. Za one koji imaju probnu vozačku dozvolu nije moguće izvaditi međunarodnu - kaže Damjanović za "Prva TV".

Spremite uplatnice i ova dokumenta

Kako navodi, za izradu međunarodne vozačke dozvole potrebno je samo nekoliko minuta.

Nevena Damjanović objašnjava i da se međunarodna dozvola izdaje na šalterima AMSS, a procedura je jako kratka.

Za ovaj dokumente, vozačima je potrebna:

lična karta, koja je potrebna da se pokaže na uvid
vozačka dozvola kopija vozačke dozvole
dva uplatnice za međunarodne takse

- Sve košta oko 2.000 dinara plus takse od 960 dinara - kaže Damjanović.

Međunarodna vozačka dozvola je potrebna u sledećim zemljama

Belgija, Danska, Italija, Lihtenštajn, Monako, Norveška, Nemačka, Francuska, Holandija, Rusija, Švajcarska, Švedska i Španija.

Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna za sledeće zemlje

Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Rumunija, Crna Gora, Češka, Grčka, Hrvatska, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Moldavija, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Gužve narednih dana

Kako napominje, već danas popodne se očekuju gužve na svim izlazima iz Beograda.

- Ovih dana očekuje se zadržavanje na graničnim prelazima koje je duže od 15-20 minuta. Gužve treba očekivati na granicama Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Hrvatske - izjavila je Nevena Damjanović iz AMSS danas za "Prva TV".

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading