VELIKE PROMENE U SREDNJIM STRUČNIM ŠKOLAMA: Ovo je novi plan nastave za 19 profila

Autor:

Vesti

30.08.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedini programi moći će da se realizuju i po modelu dualnog obrazovanja, navode u ministarstvu.

VELIKE PROMENE U SREDNJIM STRUČNIM ŠKOLAMA: Ovo je novi plan nastave za 19 profila

Foto: Tanjug/NENAD MIHAJLOVIC

Predstojeća školska godina biće po mnogo čemu drugačija od prethodnih, a među promenama su i one u nastavi, odnosno novi predmeti, kako za osnovce tako i za srednjoškolce.

Od ove godine stariji osnovci (od petog do osmog razreda) imaće novi izborni predmet Vrline i vrednosti kao životni kompas. Zapravo, on se vodi kao slobodna nastavna aktivnost (SNA) i podseća na nekadašnje građansko vaspitanje. Da se đaci ne uplaše da će morati više da uče, predmet je izborni, neće biti pismenih i kontrolnih, a zamišljeno je da se razgovara na razne teme, kao što su porodica, zdravlje, obrazovanje, mir... Međutim, nastavnik ima slobodu da se bavi i drugim temama i vrednostima.

TEMATSKI BLOK

Postoje dva programa, jedan za peti i šesti, a drugi za sedmi i osmi razred, što znači da će se učenici odlučivati u jednom od ta četiri razreda.

Kako je objašnjeno, učenici će imati priliku da se na aktivan način bave životnim vrednostima, ljudskim vrlinama, socijalnim veštinama potrebnim da se živi u skladu sa vrednostima i vrlinama. Jedan tematski blok je posvećen ustanovama koje se bave opštim dobrom, pomaganjem drugima, volontiranjem, solidarnošću...

Slobodna nastavna aktivnost postaje obavezna kada je učenik izabere, sa jednim časom sedmično, ali se ocenjuje opisno i ne utiče na školski uspeh.

Velike promene očekuju srednjoškolce. Kako navode u Ministarstvu prosvete, do sada je u primeni bilo oko 150 programa nastave i učenja zasnovanih na standardu kvalifikacija. U ovoj školskoj godini (2023/2024) izrađeno je 19 novih programa, dok se za školsku 2024/25. planira izrada još 25.

STRATEŠKI CILJEVI

- Neki od planova i programa su inovirani i osavremenjeni, a neki su potpuno novi i prvi put će biti uvedeni u sistem stručnog obrazovanja u našoj zemlji. Na ovaj način biće ostvaren jedan od ranije definisanih strateških ciljeva da obuhvat učenika savremenim programima bude potpun. Pojedine planove i programe škole će moći da realizuju i po modelu dualnog obrazovanja - navode u ministarstvu.

Za ove obrazovne profile važenovi planovi i programi nastave

1. Rukovalac mašinama i uređajima za eksploataciju nafte i gasa 
2. Tapetar dekorater 
3. Rukovalac poljoprivredne tehnike 
4. Trgovac 
5. Izradivač hemijskih proizvoda 
6. Kozmetički tehničar 
7. Operater za izradu nameštaja 
8. Tehničar mehatronike 
9. Avio-tehničar 
10. Tehničar elektronike i automatike 
11. Ekonomski tehničar 
12. Laboratorijski tehničar
13. Pravno-poslovni tehničar
14. Dekorater zidnih površina
15. Polagač obloga
16. Veterinarski tehničar
17. Auto-električar
18. Tehničar grejanja i klimatizacije
19. Policajac u Srednjoj školi unutrašnjih poslova "Jakov Nenadović"

Nagrade za najbolje sastave o junaku Momčilu Gavriću

Srednjim školama poslate su smernice za realizaciju fakultativnog predmeta Osnove sistema odbrane Republike Srbije. Cilj je sticanja praktičnih znanja i veština učenika završnih razreda srednjih škola za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja.

Ministri prosvete i odbrane Slavica Đukić Dejanović i Miloš Vučević potpisali su sporazum o organizovanju nagradnog literarnog konkursa za učenike gimnazija i srednjih škola na temu "Momcilo Gavrić - mali junak Velikog rata", čime će moći da konkurišu za nagrade koje je pripremilo Ministarstvo odbrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading