NISMO ZA GOLE STOMAKE, ALI KOME SMETAJU TRENERKE? Poznati roditelji o uvođenju dres-koda u škole

Autor:

Vesti

01.09.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naši sagovornici saglasni da red treba da se uvede, ali se ne slažu sa svim predlozima.

NISMO ZA GOLE STOMAKE, ALI KOME SMETAJU TRENERKE? Poznati roditelji o uvođenju dres-koda u škole

Foto: freepik

Nova školska godina donela je brojne novine za učenike, ali đaci pojedinih škola od ovog 1. septembra moraće početi da poštuju dodatna pravila. Naime, oni koji pohađaju 13. i 14. beogradsku gimnaziju ne smeju više da dolaze u neprikladnoj odeći jer im, u suprotnom, slede kazne.

Dres-kod nije nešto novo, oduvek se znalo šta je prikladno za školu, a šta ne, ali se on s godinama sve manje poštovao, pa se došlo u situaciju da devojčice dolaze golog stomaka i ramena, a dečaci u bermudama iznad kolena. Međutim, sada, kako je predloženo, zbog toga možete da dobijete smanjenu ocenu iz vladanja. Na spisku zabranjenih stvari našle su se bermude, šortsevi, trenerke, mini-suknje, majice na bretele i - dukserice sa kapuljačom.

Bojan Vučković, direktor 13. beogradske gimnazije, kaže da je to predlog nastavničkog veća, koji će ići na savet roditelja.

- I prethodnih godina imali smo obaveštenja učenicima kako da dolaze odeveni u školu. Sada je to, za razliku od prethodnih godina, objavljeno zvanično, na plakatu. Mi imamo i pravilnik o ponašanju, ali na odevanje smo se ograničili jer je bilo upadljivo koliko se pogoršao nivo oblačenja učenika. Većina dolazi u trenerkama, vi kao da vidite navijače na utakmici, a ne učenike. Ako se učenici ogluše, dobijaju dve opomene, a onda im sledi smanjena ocena iz vladanja. O nekim stvarima može da se razgovara, recimo, da se pristane na neke bermude ispod kolena, ali ako se pristane na to, pristaće se i na bermude - rekao je Vučković.

Republika je napravila anketu s poznatim roditeljima koji imaju školarce šta misle o ovoj temi.

Milica Kon, voditeljka

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Milica Kon

Podržavam da deca treba da idu pristojno obučena, a to, uostalom, dolazi iz kuće. Deo s trenerkama i kapuljačama mislim da je preteran jer su to deca u razvoju, koja su po ceo dan u školi i trebalo bi da im bude udobno. Škola nije sud.

Vasilije Nikitović, reditelj

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

Vasilije Nikitović

Ne znam šta bi bilo najpametnije. Sećam se da sam kao dete nosio plavu kecelju i da mi je ona mnogo smetala, tako da nisam za to. S druge strane, možda neki roditelj sad, dok je leto, ne može da kupi odgovarajuću obuću detetu, pa ono nosi papuče, možda su mu udobne i zašto to braniti. Nekako mi je važnije da se ne vide te klasne razlike, da jedno dete nosi patike od 200 evra, a drugo pocepane.

Maja Nikolić, pevačica

Republika

Foto: Privatna arhiva

Maja Nikolić

Meni je to odlična vest i nešto što je neophodno. Nije to samo način oblačenja, već i način ponašanja. Pored obrazovanja, važno je i da deca budu dobro vaspitana.

Dušica Jakovljević, voditeljka

Republika

Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Dušica Jakovljević

Ja sam za uvođenje reda u školama kada je u pitanju oblačenje. Go stomak je nedopustiv, sad, što se tiče kapuljača, trenerki, ja verujem da ljudi koji o tome odlučuju znaju zbog čega to tako treba i ja i moja deca ćemo se pridržavati onoga što bude traženo.

Goca Tržan, pevačica

Republika

Foto: printscreen/youtube.com/ Goca Tržan

Goca Tržan

Ja ću imati veliki problem s mojom ćerkom ako to uvedu i u njenoj školi jer ona obožava da nosi široke trenerke. Slažem se da bi trebalo da postoji neki dres-kod, škola je isto državna institucija i, kao takva, treba da se poštuje, ali mislim da je zabrana trenerki previše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Dejan

01.09.2023 07:29

Koje su to budale, pa što smeta trenerka? Lagane su, deca se manje znoje. Ovi naši baš znaju da preteraju. Ajde nosi pantalone ceo dan na 40°C? Nema šanse