NA LISTI ZABRANJENIH I DUKSERICA SA KAPULJAČOM! Direktor 13. GIMNAZIJE o novim pravilima oblačenja u školi! BIĆE I KAZNI!

Autor:

Vesti

30.08.2023

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đaci 13. beogradske gimnazije moraće od 1. septembra da ispoštuju nova pravila i "dres kod" i neće više u školu moći da dolaze u neprikladnoj garderobi.

NA LISTI ZABRANJENIH I DUKSERICA SA KAPULJAČOM! Direktor 13.  GIMNAZIJE o novim pravilima oblačenja u školi! BIĆE I KAZNI!

Foto: profimedia.rs

Na spisku zabranjenih stvari našle su se bermude, šorcevi, trenerke, mini-suknje, majice na bretele i - dukserice sa kapuljačom. 

Bojan Vučković, direktor 13. beogradske gimnazije, izjavio je da je pravilnik o odevanju uveden pre svega jer su učenici u školu dolazili obučeni kao da idu na utakmicu ili trening. 

Prema njegovim rečima, i prethodnih godina u školi su imali obaveštenja učenicima kako da dolaze odeveni u školu.

- Sada je to, za razliku od prethodnih godina, objavljeno zvanično, na plakatu. Mi imamo i pravilnik o ponašanju, ali na odevanje smo se ograničili jer je bilo upadljivo koliko se pogoršao nivo oblačenja učenika. Većina učenika dolazi u trenerkama, imate osećaj kao da ste u sportskom centru. To nije za školu i kada je toga previše nekako u toj masi učenika u trenerkama vi kao da vidite navijače na utakmici, a ne učenike. Trenerka je ipak predviđena da se oblači kada se ide u šetnje, trenira ili odmara kod kuće -  kaže Vučković.

Direktor Vučković kaže da im je potrebna podrška roditelja kako bi učenici shvatili da je to dobro za njih, a ako to ne pomogne predviđene su i kazne za učenike.

Republika

Foto: profimedia.rs

Đaci, Ilustracija

 

- Ako se učenici ogluše na pravila oblačenja dobijaju dve opomene da u školu moraju da dolaze pristojno odeveni. U slučaju da i to ne ispoštuju onda im razredni starešina smanjuje ocenu iz vladanja. Ceo ovaj pravilnik će ići i na razgovor sa učeničkim parlamentom i savetom roditelja, to je predlog nastavničkog veća. O nekim stvarima može da se razgovara, recimo o tome da li ipak da se pristane na neke bermude ispod kolena, ali ako se pristane na to, pristaće se i na bermude - kaže Vučković.

Direktor 13. beogradske gimnazije kazao je da se nisu samo oni odlučili na ovu meru.

- Znam da su u 14. gimnaziji objavili isto plakat sa pravilima oblačenja kao i mi. Njihov je zapravo bio pre našeg. Svi mi, zaposleni u školi, saglasni smo oko toga da je naša misija, osim obrazovanja, da deci ukažemo na to šta je pristojno, a šta ne - kaže Vučković.

Tvrdi da ovo nije uvod u uvođenje uniformi, već da bi trebalo decu da nauči da poštuju obrazovnu instituciju u koju dolaze.

- Uniforme je mnogo teško uvesti. To je, pre svega, ogroman trošak i teško je organizacijski, ali ovim želimo da ukažemo deci na to da je u školu potrebno dolaziti pristojno odeven. To je minimum poštovanja - ispričao je Bojan Vučković, direktor 13. beogradske gimnazije. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ivana

31.08.2023 14:51

Apsolutno ne podrzavam. Sramota jedna, pa nismo u Saudijskoj Arabiji.