HTELI JE TITO I GERING! FILMSKA PRIČA: Nestvarne putešestvije "Tajne večere" - sedefne ikone koju čuva Kuća kralja Petra!

Autor:

Vesti

01.05.2023

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle ubistva ruskog cara Nikolaja, poklonjena kralju Aleksandru, kog je jerusalimski patrijarh imenovao zaštitnikom svih pravoslavaca u Svetoj zemlji.

HTELI JE TITO I GERING! FILMSKA PRIČA: Nestvarne putešestvije "Tajne večere" - sedefne ikone koju čuva Kuća kralja Petra!

Foto: printscreen

Čuvena ikona "Tajna večera", izrađena od sedefa, jedinstvenom kompozicijom zadivila je mnoge, a njeno putešestvije i danas je pod velom misterije. Neki su verovali da je čudotvorna, neki nisu mogli da odole njenoj lepoti i želeli su je za sebe, međutim, bilo kako bilo, ona se danas nalazi na mestu na kom je oduvek i trebalo da bude - u Kući kralja Petra na Oplencu.

ZANIMLJIVA KOMPOZICIJA

Kako je za Srpski telegraf ispričao upravnik Kuće kralja Petra Dragan Reljić, ova sedefna ikona i danas predstavlja umetničko delo ispred kog se zadržavaju mnogi, a neretko se dešava i to da ljudi iz inostranstva dođu samo da bi je videli.

- U pitanju je veoma interesantna kompozicija. Doneta je na Oplenac 16. oktobra 1924, a izrađena je u jednoj katoličkoj porodici Salsa iz Vitlejema. Ovu ikonu je na poklon doneo patrijarh jerusalimski Damjan, koji je krenuo u Evropu da traži novog zaštitnika pravoslavaca u Svetoj zemlji. Do tada, ulogu zaštitnika, kako su tada govorili, Hristovog groba vršio je ruski car Nikolaj, koji je nakon Oktobarske revolucije ubijen zajedno s celom porodica. Novi lik zaštitnika bio je prepoznat upravo u jugoslovenskom kralju Aleksandru Karađorđeviću, te je jerusalimski patrijarh Damjan čuvenu sedefnu ikonu poklonio upravo njemu - ispričao je Reljić.

Da je "Tajna večera" posebna, možda najbolje svedoči i to što je na nju oko bacio čak i Josip Broz Tito, koji se svojevremeno tražio da bude prebačena u njegovu rezidenciju.

- Postoji i ta verzija. Verovatno se, uz božju pomoć, ova ikona spasla i ostala ovde - objašnjava naš sagovornik.

ČUDESNE MOĆI

"Tajna večera", kako kaže upravnik, na sebi nosi brojne ožiljke, baš kao i srpski narod, a posebnu pažnju privlači priča iz Drugog svetskog rata, koja je vezana za ovo umetničko delo.

- Kao što se i može videti, ova kompozicija je reprodukcija čuvene Leonardove "Tajne večere", međutim, priča koja je za nju vezana i te kako je zanimljiva. Naime, 1934, na dan sahrane kralja Aleksandra, došao je Herman Gering, izaslanik Hitlera, koji je, s obzirom na to da je bio uživalac različitih nedozvoljenih supstanci, zamišljao ovu ikonu čudesnom. Imao je različite vizije kada je ona u pitanju, te je svojevremeno poslao svog izaslanika, koji je inače bio i produžena ruka Adolfa Hitlera, Franca Minthauzena, koji je motrio ovu ikonu i pratio šta se s njom zbiva. U maju 1941. poslata je ekipa koja je krala kompletne arhive umetničkih dela. Odatle je ikona prosleđena Geringu, koji je bio poznat kao veliki kolekcionar tog blaga - priča naš sagovornik.

Kako ističe naš sagovornik, ikona je kasnije vraćena u Srbiju, međutim, ta priča je i danas obavijena velom misterije iako se veruje da je njen povratak realizovan upravo preko određenih špijunskih kanala.

Sve oteto u tunelu, samo ikona iznad glave

Naš sagovornik dodaje da je posebno interesantno to što je, za razliku od ostalih umetničkih dela, Gering ovu ikonu držao blizu sebe:

- On je imao tunele gde je bukvalno skladištio dela iz celog sveta. Međutim, smatrajući ovu kompoziciju čudesnom, on ju je uvek držao iznad glave u spavaćoj sobi.

Činjenice


* 1924. jerusalimski patrijarh Damjan ju je poklonio kralju Aleksandru i kraljici Mariji
* izrađena je od čistog sedefa, po ugledu na čuvenu Leonardovu "Tajnu večeru"
* 1941. Herman Gering ju je, preko svojih posrednika, odneo u Nemačku
* posle Drugog svetskog rata špijunskim kanalima vraćena u Srbiju
* čuva se na Oplencu, u Kući kralja Petra

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading