SKANDAL U RAJFAJZENU! Ovo nije smelo da se desi: Svi podaci klijenata NA IZVOL'TE!

Autor:

Vesti

20.12.2022

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz ugovor o pripajanju Kredi agrikola austrijskoj grupaciji Rajfajzen objavljeno ko je sve kupio vozila i koja

SKANDAL U RAJFAJZENU! Ovo nije smelo da se desi: Svi podaci klijenata NA IZVOL'TE!

Foto: P.Divac, twitter

RBA banka, članica Rajfajzen grupacije, javno je objavila podatke svih klijenata (i njihovih vozila), koji su automobile nabavili preko Kredi agrikol lizinga od 2017. do 2021.

Ovakav potez grupacije koja je preuzela Kredi agrikol na srpskom tržištu izazvao je veliko uznemirenje klijenata jer sada svi mogu da vide šta su kupovali, od koga i za koliko novca.

Podaci su objavljeni javno, uz ugovor o pripajanju.

Ogroman problem

Na društvenoj mreži Tviter ovim povodom povela se ozbiljna rasprava, a mnogi su istakli da je posredi narušavanje zaštite ličnih podataka, u šta, kažu pravni stručnjaci, nema nikakvih sumnji.

- Kupili ste nov ili polovan automobil od CA Leasinga u periodu od 2017. do 2021. godine? E, sada svi znaju šta ste kupili jer je ugovor o pripajanju sa Raiffeisen leasing objavljen javno - napisao je jedan od korisnika Tvitera.

Redakciji Republike takođe se javilo nekoliko čitalaca, koji su istakli da će pravdu potražiti na sudu jer smatraju da je ovako nešto nedopustivo. Jedan od klijenata (svi podaci poznati redakciji) kazao je za naš list da ovakav postupak pojedine korisnike lizinga može da dovede u veliki problem.

- Ja sam, iskren da budem, za ovo saznao na društvenim mrežama. Kada sam kasnije proverio, video sam da su javno dostupni moje ime i prezime, kao i podaci o automobilu koji sam kupio na lizing. To može da bude ozbiljan problem. Ja bih razumeo da bude objavljeno za pravna lica, mada ni to nije do kraja logično, ali za fizička, zaista je nedopustivo - kazao je naš sagovornik.

Naš sagovornik je istakao da se već konsultovao s pravnikom:

- Obavestio sam svog advokata, treba mu malo vremena da istraži i ispita ceo slučaj, nakon toga ću pravdu potražiti na sudu. Zaista smatram da je ovo neodgovorno i tražiću da oni koji su krivi snose posledice.

Bez odgovora

Dejan Gavrilović iz organizacije za zaštitu potrošača Efektiva kaže u razgovoru za naš list da, ukoliko je to zaista tačno, onda je posredi veliki skandal.

- Tu onda govorimo o zloupotrebi ličnih podataka, o kršenju zakona. Svi ti ljudi mogu biti izloženi opasnosti. Sigurno nikome nije lagodno da se zna da je kupio automobil od, na primer, 15.000 evra. Takođe, to dalje nagoveštava da se u takvu banku ne može imati poverenja jer, ukoliko ja imam izvesnu štednju u toj banci, sutra mogu da očekujem da moje ime i prezime javno bude objavljeno - objašnjava Gavrilović.

Na pitanja koja smo poslali Rajfajzenu nismo dobili odgovor do zaključenja broja.

Poverenik već formirao predmet

Naš portal poslao je pitanja i kancelariji poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Milanu Marinoviću. Iz poverenikovog sektora za nadzor nad zaštitom podataka o ličnosti u odgovoru su naveli sledeće:

- Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, povodom vaših pitanja, formirao je predmet i vrši prikupljanje podataka od značaja za eventualno pokretanje postupka vanrednog inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading