"Srpski suverenitet se mora u potpunosti poštovati"! KINEZI U SB UN OPOMENULI PRIŠTINU: Odustanite od jednostranih akcija!

Autor:

Vesti

22.04.2024

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina podržava strane da nađu međusobno prihvatljivo rešenje kroz dijalog u skladu sa Rezolucijom SB 12 44, a srpski suverenitet, nezavisnost i teroritorijalni integritet moraju biti u potpunosti poštovani, rekao je kineski predstavnik u SB UN.

"Srpski suverenitet se mora u potpunosti poštovati"! KINEZI U SB UN OPOMENULI PRIŠTINU: Odustanite od jednostranih akcija!

Foto: Printscreen

Predstavnik Kine na današnjoj sednici SB UN pozvao je Prištinu da odustane od jednostranih akcija koje izazivaju tenzije i konfrontaciju.

Takođe, podsetio je da je važno formirati ZSO i da se Kina nada da će EU zadržati neutralnost kao medijator.

- Kina podržava strane da nađu međusobno prihvatljivo rešenje kroz dijalog u skladu sa Rezolucijom SB 1244, a srpski suverenitet, nezavisnost i teroritorijalni integritet moraju biti u potpunosti poštovani - kazao je on.

- Narativ "ljudska prava iznad suvereniteta" efektivno svode ljudska prava na političko oruđe kako bi se NATO mešao u unutrašnje stvari država, što ugrožava i suverenitet i obećanu zaštitu ljudskih prava - upozorio je on.

I predsednik Vučić nalazi se u Njujorku gde brani interese Srbije i Kosova.

Članstvom takozvane države Kosovo u Savetu Evrope (SE) zadao bi se konačni i fatalni udarac Međunarodnom pravu, upozorio je predsednik Aleksandar Vučić na današnjoj sednici SB UN o radu Unmika.

Predsednik  Aleksandar Vučić obratio je ukazao da je Srbija posvećena dijalogu Beograda i Prištine.

To što Priština ne primenjuje nijednu preuzetu obavezu dokaz je da želi progon Srba, objasnio je Vučić.

- Očigledno je da su nam hitno potrebna rešenja koja znače više Unmika, a ne manje - istakao je on.

Članstvom u SE Kurti bi bio nagrađen političkom podrškom za sledeće "izbore" na KiM.

- Kurti bi dobio još jednu pobedu na tanjiru - kazao je Vučić.

To bi bio konačni i fatalni udarac međunarodnom pravu. Ja sam gotovo siguran da takvi rušilački planovi neće biti sprovedeni, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbi imaju 11 godina neispunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina i slučajne ili namerne nesposobnosti EU da stvari pomeri sa mrtve tačke, iako je garant tog sporazuma.

- Ovih 11 godina je 11 godina neispunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina - naglasio je Vučić.

- Dozvolite mi da vas podsetim da je ova hitna sednica održana na zahtev Republike Srbije, da su privremene institucije na tzv. Kosovu predvođene Aljbinom Kurtijem prouzrokovale tenzije. Srbija je Savetu bezbednosti UN predstavila sve što se dogodilo, pravno nasilje, fizičko nasilje i selektivno targetiranje Srba na KiM. Svi članovi SB UN su procenili da su naši argumenti i podnete žalbe bili u skladu sa činjenicama - rekao je.

Celo obraćanje predsednika Vučića na sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku možete pogledati OVDE.

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading