LITIJA NIJE MITING DA SE POISTOVEĆUJE SA JEDNIM DELOM NARODA, VEĆ SA SVAKIM ČOVEKOM! Patrijarh Porfirije održao govor okupljenom verujućem narodu

Autor:

Vesti

25.05.2023

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tradicionalno, kao i svake godine na Spasovdan, slave Beograda, održavaju se litije.

LITIJA NIJE MITING DA SE POISTOVEĆUJE SA JEDNIM DELOM NARODA, VEĆ SA SVAKIM ČOVEKOM! Patrijarh Porfirije održao govor okupljenom verujućem narodu

Foto: Printscreen/Tanjug

Na večerašnjoj Spasovdanskoj litiji koja počinje od 19h na čelu kolone je kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog, a narod će se kretati od Vaznesenjske crkve do Svetosavskog hrama na Vračaru.

18.38 Kivot sa moštima Svetog Nikolaja iznesen je iz Vaznesenjske crkve u Beogradu, a vernici koji su se okupili, krenuli su laganim hodom ka ulici Kneza Miloša. 

Foto: ST/Nemanja Pančić

Spasovdanska litija u Beogradu

18.44 Reka vernika izašla okupila se kako bi prisustvovala Spasovdanskoj litiji 

Foto: printscreen/Tanjug

Vernici prisustvuju litiji

18.52 Okupljeni narod čeka dolazak patrijarha Porfirija

Foto: Tanjug

Okupljeni vernici čekaju patrijarhov dolazak na litije

18.56 Velika povorka krenula je u šetnju ulicom Kralja Milana ka Vračaru

Foto: Printscreen

Povorka krenula ulicom Kralja Milana ka Vračaru

19.00 Vernicima se u litiji pridružio i vladika Ilarion 

Ono što je mnogima privuklo pažnju, bila je crno-bela zastava sa likom blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija koja se vijorila.

Republika

Foto: Nemana Pancic

 

19.04 Patrijarh Porfirije sa vernicima je krenuo na litiju, uz prisustvo ostalog sveštenstva SPC.

Foto: Nemana Pancic

Trg Slavija, Spasovdanska litija

19.21 Reka ljudi predvođena patrijarhom stigla je do Trga Slavija

Foto: Nemana Pancic

Litije u Beogradu

19.25 Patrijarh srpski Porfirije služio je pomen postradalim đacima, u molitve pomenuo njihova imena, kao i imena mladih postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Foto: printscreen/Tanjug

Patrijarh Porfirije drži pomen nastradalim žrtvama u masakru na Vračaru i u Mladenovcu

Tokom litija, čuje se himna Svetom Savi, dok se šetnja nastavlja ka Hramu na Vračaru.

19.48 Vernici na čelu sa patrijarhom Porfirijem stigli su do Hrama Svetog Save na Vračaru 

Foto: Printscreen/Tanjug

Kivot Svetog Nikolaja ispred Hrama Svetog Save na Vračaru

20.00 Čitanje Jevanđelja ispred Hrama Svetog Save na Vračaru

Foto: Printscreen/Tanjug

Čitanje Jevanđelja

Spasovdanska litija sa velikim brojem vernika stigla je nešto pre 20 časova do Hrama Svetog Save, gde je počeo moleban za mir, blagoslov i isceljenje, decu i srpski narod.

Nakon molebana, patrijarh se u besedi obratio vernicima.

Dobrodošlica svetom vladiki Nikolaju

- Na slovenskom kiša se kaže dažd, a to znači davanje. Spasovdanska kiša znači davanje i blagoslov. Ali evo, da zajedno sa vama, blagodareći Bogu što je dao kišu i pustio suzu radosnicu, što je među nas došao veliki sveti vladika Nikolaj. Dobrodošao sveti vladiko, u srpsku prestonicu, dobrodošao na Spasovdan. Zavapili smo i ti si došao, u ovo smutno vreme, kada su velike nevolje navalaline na tvoj rod i tvoja čeda - kaže patrijarh.

Poglavar SPC ističe da je vladika Nikolaj Velimirović bio proganjan nekada, ali i sada.

- Vodio si litije širom otadžbine, i budio svoj narod. Slava Bogu, danas vodiš i našu Spasovdansku litiju. Danas se podsećamo tvojih reči: 'Zar nisu litije bezbroj puta izazvale kišu u vreme suše, otupile kosu smrti u vreme pomora'. Zato nas niko ne može bolje shvatiti i zavidati rane, od tebe.

Patrijarh Porfirije ističe da među nama postoji iskonska potreba da se obraćamo nečemu što nas prevazilazi.

- To je zato što smo stvoreni u slici i prilici Božijoj, i što nam punoću daje Bog. Kada se u jednom trenutku života na raskršću susretnemo sa zlom, tada iskrsavaju pitanja na koja pozitivno znanje nema konačan odgovor. Danas živimo u civilizaciji koja se temelji na potiskivanju i zaboravu duhovnih pitanja - kazao je poglavar SPC.

- Porodica, dom i otadžbina su svetinja, i Gračanica, Pećka Patrijaršija, Dečani, Sopoćani, Žiča, Studenica, sve naše svetinje, i ovaj sveti hram pred kojim stojimo, da je to naša lična karta, naše ime i prezime. Spustivši se u svoje srce, iskreno se zapitajmo, da li mi to danas znamo, ili bismo da budemo nešto drugo, da se odreknemo sebe, svoga koda i identiteta. Te da prihvatimo nama stran sistem vrednosti, i postanemo ono što nismo. Ali sve dok stojimo ovde okupljeni oko svetitelja Božijeg, nezavisno od kiše i grada, ovaj narod će imati nadu, ovaj narod Golgote i Vaskrsenja će živeti.

- Ne smemo dozvoliti sebi da optužujemo jedni druge i tako sejemo novo seme zala. Svi smo različiti, ali različitosti su dar Božiji, ali da bismo zajedno bili sposobniji i da zajedno savladavamo svako zlo u nama i oko nas. Nemojmo zajedničku nesreću zloupotrebljavati. Iako različito mislimo, ne dolivajmo ulju na vatru. Pomenuću ono što je naše srce, naše uhon, naše oko - to je Kosovo i Metohija. Da li možemo da živimo ako nam neko uzima deo nas? Odgovor svi znamo. Sabirajmo se, potrebni smo jedni drugima, potrebna nam je snaga. Za ono što nas je snašlo, svi smo odgovorni. Odgovoran sam kada sam bio sebičan, gord, samoljubim, isključiv, kada nisam otvorio svoje oči, uši i dušu za sve nas. Jer ja i episkom i sveštenstvo smo vi. Odgovorni smo što nismo bolji, svi moramo da budemo bolji, onakvi kakvi nas Bog hoće i onakvi kakvi smo zapisani u Jevanđelju dok je sveta i veka. 520 godina neki se pitaju zašto baš danas litije - zato što se naši preci već 520 godina na ovaj dan moli Bogu. Litija nije miting, jer se ne poistovećuje sa samo jednim delom svog naroda, sa jednom strankom, već se poistovećuje sa svakim čovekom. Poziva na pokajanje, na preobražaj svakog od nas, bez izuzetka. To je događaj izlivanja ljubavi blagodati Božije. Naša današnja litija je hor zajedno sa vladikom Nikolajem za mir u nama i među nama, za svu decu, za sav naš rod i sve naše ljude. Nije između dve Srbije, postoji samo jedna. Ona je Put, Život i Istina, jer je Crkva Hristos. U njoj ima mesta za sve i ona se moli za sve. Svaku spoljašnju podelu sejemo napre u svom srcu. Linija koja razdvaja dobro od zla nije izvan nas. Ko je uporan, on se molitvom bori i izboriće se za drugog. Ne menjajmo vrednosti kao odeću. Potrebno je da makar malo uložimo strpljenja, da slušamo drugoga i da se otisnemo od oholosti i sebičnosti. Neka nam Hristos bude tačka oslonca svuda i na svakom mestu, u prevozu, na ulici, na poslu, na stadionu. Neka nam On bude cilj i smisao, ako je on na prvom mestu, razlikovaćemo dobro od zla, svetlost od tame, istinu od laži. Deco duhovna, neka nam Hristos bude na prvom mestu, pa će sve drugo biti na svom mestu. Svima vama čestitam krsnu slavu našeg prestonog grada, praznik Vaznesenja Gospodnjeg, da ste blagosloveni na mnogo godina! Svaki blagoslov Božiji neka bude sa svima vama i svim ljudima. Nek Bog blagoslovi svu našu braću. Živeli na mnogo godina! - poručio je patrijarh Porfirije.

20.30 Hor iz manastira Lelić otpevao je pesmu ''Vera naša pravoslavna'' 

Foto: Tanjug

Sveštenstvo SPC

20.36 Kivot sa moštima svetog Nikolaja unesen je u Hram Svetog Save

Foto: printscreen/Tanjug

Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Velimirovića

20.40 Intoniranje himne Svetom Savi i vladici Nikolaju

Mošti vladike Nikolaja u Hramu do nedelje

Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja stigao je juče u Beograd iz mesta njegovog stalnog prebivanja, manastira Lelić kod Valjeva, u pratnji episkopa valjevskog Isihija i lipljanskog Dositeja i pripadnika Vojske Srbije.

U porti Vaznesenjske crkve su ih dočekali patrijarh Porfirije, državni sektretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, a pripadnici Garde Vojske Srbije uneli su kivot u crkvu.

Mošti vladike Nikolaja će u Hramu Svetog Save biti do nedelje, zaključno sa večernjim bogosluženjem, do kada će narod moći da dođe i pokloni se svetitelju.

Tokom litije, na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, služen je pomen stradalim đacima u OŠ "Vladislav Ribnikar" kao i nastradalim žrtvama masakra u Mladenovcu.

Na kraju litije, patrijarh srpski će pred Hramom Svetog Save služiti moleban za decu i narod srpski.

Podsetimo, Patrijarh srpski gospodin Porfirije služio je jutros, na praznik Spasovdan, arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, u prisustvu velikog broja vernika.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Patrijarh srpski gospodin Porfirije vrši liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu

Liturgija je počela u devet sati, a patrijarh je povodom gradske slave u 14h osveštao i prelomio slavski kolač u prisustvu čelnika grada Beograda.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Okupljeni vernici na liturgiji u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading