ZOMBI BOLEST JELENA PREŠLA NA LJUDE? Naučnici u panici!

Autor:

Svet

23.04.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retka prionska bolest izaziva zabrinutost u SAD-u

ZOMBI BOLEST JELENA PREŠLA NA LJUDE?  Naučnici u panici!

Foto: youtube.com/TheSun


Dva lovca iz SAD-a su nedavno preminula od retke prionske bolesti, koja je izazvala veliku zabrinutost među naučnicima i javnošću. Bolest, poznata kao Chronic Wasting Disease (CWD) ili "zombi bolest jelena", uzrokuje agresivni poremećaj središnjeg nervnog sistema, a naučnici pretpostavljaju da je moguće da su lovci bili zaraženi konzumiranjem mesa zaraženih jelena. Ova situacija predstavlja potencijalno prvi slučaj prenosa ove bolesti sa životinja na ljude, što dodatno povećava zabrinutost i neizvesnost.

Prionske bolesti i njihove karakteristike

Prionske bolesti, poput CWD i Creutzfeldt-Jakobove bolesti (CJD), koju su lovci razvili, su prenosive, neizlečive i uvek fatalne. Zaražene osobe mogu patiti od depresije, halucinacija, gubitka pamćenja, obamrlosti, nejasnog govora i agresivnog ponašanja. Ove bolesti su izazvale veliki strah i paniku tokom 80-ih i 90-ih godina, posebno u vezi sa "kravljim ludilom" (BSE), od koje su umrle 232 osobe širom sveta, većinom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Studija i mogući prenos bolesti sa životinja na ljude

Studija objavljena u časopisu Neurology, koju su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Teksasu, sugeriše mogućnost novog prenosa CWD-a sa životinja na ljude. Iako još uvek nema uverljivih dokaza ove teorije, naučnici ističu potrebu da se ova mogućnost ozbiljno razmotri, kako bi se sprečilo potencijalno širenje bolesti među ljudima.

Globalna zabrinutost i potreba za daljim istraživanjem

Ovaj slučaj je izazvao zabrinutost ne samo u SAD-u, već i širom sveta, s obzirom na potencijalnu opasnost od prenosa prionskih bolesti sa divljih životinja na ljude. Naučnici ističu potrebu za daljim istraživanjem i praćenjem ove situacije kako bi se utvrdila tačna priroda bolesti i preduzele odgovarajuće mere zaštite javnog zdravlja.

(Jutarnji list)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading