Ko će preuzeti ključne uloge u Trampovoj vladi? Pogledajte ko su favoriti!

Autor:

Svet

22.04.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bitka za visoke pozicije u Trampovoj administraciji: Ko su glavni favoriti?

Ko će preuzeti ključne uloge u Trampovoj vladi? Pogledajte ko su favoriti!

Foto: Tanjug/AP


Kako se bliže izbori u Americi, spekulacije o sastavu moguće nove vlade već su uveliko započele. Mnogi Trampovi saradnici i republikanci bore se za prestižne uloge, posebno za savetnika za nacionalnu bezbednost i sekretara države. Ipak, odluke su još daleko, a Trampova promenljiva priroda može značiti da će neka imena koja su sada u igri kasnije biti izvan nje.

Ričard Grenel: Nepokolebljivi borac protiv medija

Jedno od najistaknutijih imena u trci je Ričard Grenel, bivši ambasador u Nemačkoj i specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine. Poznat po žestokom sukobu s medijima, Grenel je stekao bliskost s Trampom i ocenjen je kao neko ko bi sprovodio predsednikove želje bez obzira na preporuke karijernih državnih službenika.

Elbridž Kolbi: Fokusiran na kineski izazov

Drugi favorit za ulogu savetnika za nacionalnu bezbednost je Elbridž Kolbi, bivši viši zvaničnik Pentagona, koji gura američke zvaničnike da se više suprotstavljaju Kini. Kolbi je zagovornik fokusiranja američke spoljne politike na kineski izazov, što bi moglo promeniti prioritete američke bezbednosne politike.

Bil Hagerti: Iskusni diplomata s fokusom na Kinu

Bil Hagerti, bivši ambasador u Japanu, takođe se ističe kao potencijalni kandidat za visoku poziciju u Trampovoj administraciji. Njegovi kontakti u Japanu smatraju se značajnim sredstvom za razvoj i sprovođenje Trampove politike prema Kini.

Robert O’Brajen: Potencijalni ministar odbrane

Robert O’Brajen, četvrti nacionalni savetnik za bezbednost Donalda Trumpa, takođe se pominje kao potencijalni kandidat za mesto ministra odbrane. O’Brajen je nadgledao povlačenje američkih trupa iz Avganistana i bio je uključen u potpisivanje sporazuma koji su normalizovali odnose između Izraela i nekih arapskih država.

Iako su ova imena trenutno u fokusu, Tramp je poznat po promenljivim odlukama i moguće je da će se situacija u narednim mesecima značajno promeniti. Ipak, jedno je sigurno - Trampova administracija će i u drugom mandatu imati snažan fokus na suprotstavljanju Kini i sprovođenju politike "Amerika na prvom mestu".

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading