DAMASK POSLAO SVOG ASTRONAUTA U SVEMIR, ON UMRO POSLE SEDAM DANA: "Sada letimo iznad naše ljupke zemlje Sirije"

Autor:

Svet

22.04.2024

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proveo je u svemiru ukupno sedam dana, 23 sata i četiri minuta

DAMASK POSLAO SVOG ASTRONAUTA U SVEMIR, ON UMRO POSLE SEDAM DANA: "Sada letimo iznad naše ljupke zemlje Sirije"

Foto: shutterstock

Danas je u 72. godini života u turskom gradu Gaziantepu u egzilu preminuo prvi i jedini sirijski kosmonaut koji je ikada bio u svemiru.

Reč je o Mohamedu Farisu koji je ostao upamćen i po nadimku "Armstrong arapskog sveta". Kako prenose svetski mediji, on je preminuo od posledica srčanog udara. Faris je drugi Arapin koji je ikada leteo van Zemljine orbite, tj. u svemir.

Imao je priliku da poseti sovjetsku svemirsku stanicu "Mir" daleke 1987. godine kao pilot sirijskog ratnog vazduhoplovstva.

Sirijski mediji su izvestili o Farisovoj smrti u petak (19. aprila). Prema izveštajima, on je preminuo od posledica duge bolesti u Turskoj, gde je živeo kao izbeglica od 2012. godine.

Izabran 1985. kao deo programa Sovjetskog Saveza Interkosmos, Faris je poleteo na svoj prvi i jedini svemirski let 22. jula 1987. godine. Lansiranjem na "Sojuz TM-3" sa kosmonautima Aleksandrom Viktorenkom i Aleksandrom (Pavlovičem) Aleksandrovim, Faris je postao 12. stranac koji je uspeo da leti i prvi poseti svemirsku stanicu Mir.

Tokom jednonedeljne misije, Faris je vršio posmatranja Sirije iz orbite i učestvovao u naučnim istraživanjima, uključujući obradu materijala i biološke eksperimente.

 - Sada letimo iznad naše ljupke zemlje Sirije - rekao je Faris u direktnom prenosu iz stanice Mir.

 - U ovom srećnom trenutku, šaljem svo svoje najdublje poštovanje i ljubav svim svojim ljudima svuda.

Faris je takođe bio prva osoba koja je nosila zemljanu prašinu sa Zemlje u svemir.

 - Doneo sam sa sobom bočicu koja je nosila zemlju iz Damaska - rekao je on u intervjuu 2015. za The National, novine Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Dana 30. jula 1987. Faris se vratio na Zemlju na Sojuzu TM-2 sa Viktorenkom i Aleksandrom Lavejkinom, poslednjim članom Mirove druge stalne posade. Bilo je to prvi put u istoriji da je posada Mira lansirala jednu letelicu i sletela na drugu.

Faris je u svemiru proveo ukupno 7 dana, 23 sata i 4 minuta. On je bio 209. osoba koja je letela u svemir i 202. koja je orbitirala oko Zemlje, prema registru svemirskih putnika Udruženja istraživača svemira.

 - Trebali bi mi dani da opišem osećaj odlaska gore, gledanja planete Zemlje, gledanja Sirije odozgo i tog osećaja ponosa što sam postigao nešto istorijsko za moju zemlju i za Arape - rekao je za The National.

Muhamed Ahmed Faris rođen je 26. maja 1951. godine u Alepu u Siriji. Završio je vojnu pilotsku školu u Alepu 1973. godine i postao pilot sirijskog ratnog vazduhoplovstva specijalizovan za navigaciju.

Faris je trenirao za svoj let u svemir zajedno sa drugim pripadnikom sirijskih vazduhoplovnih snaga, Munirom Habibom, koji nikada nije poleteo u svemir. Faris je proglašen za Heroja Sovjetskog Saveza i odlikovan je Ordenom Lenjina za ulogu u programu Interkosmos.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading