PUTINOVA OSVETA VAŠINGTONU: Rusija zatvara konzulat u Sankt Peterburgu

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

29.03.2018

17:54 >> 17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Rusija zatvara američki konzulat u Sankt Peterburgu", izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Odgovorio istom merom: Vladimir Putin

- U ovom trenutku ambasador SAD u Rusiji Džon Hantsman pozvan je u naše Ministarstvo, gde mu moj zamenik Sergej Rjabkov obrazlaže sadržaj recipročnih mera prema SAD - rekao je Lavrov.

- Ove mere podrazumevaju proterivanje jednakog broja diplomata i našu odluku da se povuče saglasnost za rad Generalnog konzulata u Sankt Peterburgu - dodao je on.

Rusija će preduzeti recipročne mere prema svim državama koje su proterale zaposlene u diplomatskim misijama Ruske Federacije, rekao je Lavrov.

- Što se tiče ostalih zemalja, sve će biti recipročno: u smislu broja ljudi koji će napustiti Rusiju iz diplomatskih misija - rekao je on.

Lavrov je dodao da ruska strana zahteva da joj se omogući konzularni pristup Juliji Skripalj, koja se nalazi na britanskoj klinici nakon trovanja u Solsberiju.

- Zdravlje Julije Skripalj se brzo popravlja i mi smo ponovo zatražili da nam se omogući pristup Juliji kao državljaninu Rusije - istakao je ministar.

On je izrazio nadu da će "britanska strana uspeti da ispuni svoje obaveze prema konzularnoj konvenciji i Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima“.

Lavrov je dodao da ruska strana zahteva da joj se omogući konzularni pristup Juliji Skripalj, koja se nalazi u britanskoj klinici nakon trovanja u Solsberiju.

Moskva smatra da je žalosno što je London doneo zaključke o umešanosti Rusije u trovanje bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije pre kraja istrage, rekao je Lavrov.

- Inače, sama istraga još nije završena. Kao što znate, Skotland Jard kaže da će im biti potrebni meseci, a presuda je već doneta, to je žalosno. Takvo ismevanje međunarodnog prava još nismo videli - naglasio je Lavrov. 

RepublikaFoto: twitter.com/veteranstoday
Rusija uvela recipročne mere: Sergej Lavrov

Moskva je predložila da se 2. aprila sazove vanredna sednica OZHO u vezi sa slučajem Skripalj i očekuje pošten razgovor, izjavio je ruski ministar.

- Kako bi se postigao normalan razgovor, kako bi se utvrdila istina, zvanično smo predložili da se sazove… 2. aprila vanredna sednica izvršnog saveta OZHO, gde ćemo pokrenuti konkretna pitanja - koje smo postavili mnogo puta, ali to ćemo uraditi u uopštenom obliku - dodao je on.

- Nadam se da naši zapadni partneri neće eskivirati pošten razgovor, inače će to biti još jedna potvrda da je sve što se dešava najgrublja provokacija - naglasio je ruski ministar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading