OVO VAM JE ZA GAZU, PLATIĆETE! Britanac pobedio na izborima i šokirao naciju

Autor:

Svet

02.03.2024

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džordž Galovej iznenadio je rezultatom veći deo javnosti

OVO VAM JE ZA GAZU, PLATIĆETE! Britanac pobedio na izborima i šokirao naciju

Foto: Profimedia

Levičar iz Velike Britanije pobedio je na lokalnim izborima u gradu Ročdejlu na severu Engleske nakon što su mu mnogi čak i iz njegove stranke okrenuli leđa kada je tražio od države da prekine da podržava Izrael u ratu sa Hamasom.

Džordž Galovej osvojio je 12.335 glasova naspram 6.638 koliko je uzeo drugoplasirani nezavisni kandidat Dejvid Tali.

Galovej, poznat po propalestinskim stavovima, nije mogao da dočeka trenutak kada će se posle pobede u Ročdejlu dokopati mikrofona i obratiti javnosti.

"Ovo je za Gazu. Platili ste i platićete visoku cenu za ulogu koju ste odigrali u omogućavanju, podsticanju i pokrivanju katastrofe koja se trenutno događa u Pojasu Gaze", rekao je Galovej Britancima, prenosi klix.ba.

Galovej koji predstavlja Radničku stranku Britanije, optužio je i laburiste i konzervativce da podupiru Izrael dok je vodio propalestinsku kampanju u izbornoj jedinici sa značajnim muslimanskim stanovništvom.

Izraelski razarajući rat protiv Gaze bio je ključno pitanje na izborima tokom kojih obično dominiraju lokalne brige.

Galovej je dosad sedam puta bio britanski zastupnik, kritikovao je laburiste, stranku kojoj je nekada pripadao pre nego što je izbačen jer je kritikovao tadašnjeg premijera Tonija Blera zbog rata u Iraku.

Njegova pobeda naglašava podele u Britaniji oko izraelskog rata protiv Gaze, što je dovelo protestante na britanske ulice u znak podrške obe strane, piše Al Jazeera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading