BEŽALI KOLIKO IH NOGE NOSILE! Dan pre naredbe ukrajinske snage se povukle iz Avdejevke: Hitno se oglasilo MINISTARTSVO ODBRANE!

Autor:

Svet

18.02.2024

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinske trupe su, kako je saopštio zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, počele povlačenje iz Avdijevke čak dan pre nego što je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Aleksandar Sirski, izdao naređenje za evakuaciju

BEŽALI KOLIKO IH NOGE NOSILE! Dan pre naredbe ukrajinske snage se povukle iz Avdejevke: Hitno se oglasilo MINISTARTSVO ODBRANE!

Foto: Tanjug/AP

Konašenkov je istakao da je odluka Sirskog doneta nakon što je već započet nekontrolisani beg ukrajinskih trupa iz ovog strateški važnog grada.

Osvajanjem Avdejevke postignut je značajan pomak u frontu, što je rezultiralo udaljenjem linije fronta od Donjecka i smanjenjem opasnosti od terorističkih napada iz Ukrajine, naglasio je predstavnik Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane, Sergej Šojgu, izvestio je vrhovnog komandanta Vladimira Putina o potpunom preuzimanju Avdejevke. Putin je čestitao ruskoj vojsci na hrabrosti i postignutoj važnoj pobedi.

Ovim uspehom, ruska vojska je demonstrirala svoju sposobnost i efikasnost u vojnim operacijama, čime je osigurala bezbednost i stabilnost na tom području, pišu RIA Novosti.

Podsetimo, u subotu je predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, potvrdio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da su Oružane snage Ukrajine donele odluku o povlačenju trupa iz Avdejevke, odajući priznanje ovoj logičnoj odluci u cilju zaštite života Ukrajinaca.

On je naglasio da je odluka da se povuku iz Avdejevke fer i profesionalna, s fokusom na spasavanje života svojih građana.

To je fer i profesionalna odluka da se spasu životi Ukrajinaca. To je ispravna odluka, da ne bismo bili opkoljeni, doneta je odluka da se povučemo na druge linije - rekao je Zelenski.

Istakao je da je ova odluka doneta kako bi se izbeglo opkoljavanje, te je planirano povlačenje na druge linije. Oružane snage Ukrajine, koje su bile okružene ruskim snagama, dobile su naređenje o povlačenju iz strateški važnog grada.

Ovo povlačenje iz Avdejevku predstavlja značajnu promenu na liniji fronta dužine preko 1.000 kilometara od kada su ruske trupe zauzele Bahmut u maju 2023. godine.

Grad Avdejevka, severno predgrađe Donjecka, imao je ključnu ulogu kao ukrajinska tvrđava koja je poslednjih godina bila osnova za napade na proruske snage. Očekuje se da će prelazak Avdejevke u ruke ruskih snaga imati ozbiljne posledice na dinamiku konflikta u regionu.

Očekuje se dalji razvoj situacije u regionu, uz nadu u mogućnost mirnog rešenja sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
BreDragan

21.02.2024 18:14

Zelenski je mogao da sačuva živote vojnika i civila da je pristupio mirovnom pregovoru. Ali na zahtev zapadnih saveznika je zabranio pregovore i svesno žrtvovao nekoliko stotina hiljada Ukrajinskih života zarad para koje dobija sa zapada.