ISTORIJSKI POTEZ: SAD šalju zaplenjeni ruski novac Estoniji za pomoć Ukrajini

Autor:

Svet

17.02.2024

23:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD prenosi gotovo 500.000 dolara od zaplenjenih ruskih sredstava Estoniji kako bi pomogao Ukrajini

ISTORIJSKI POTEZ: SAD šalju zaplenjeni ruski novac Estoniji za pomoć Ukrajini

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com,


Američko Ministarstvo pravde je danas objavilo da je nedavno prenelo gotovo 500.000 dolara od zaplenjenih ruskih sredstava Estoniji kako bi pomoglo Ukrajini. Ovo predstavlja prvi takav transfer sredstava iz Sjedinjenih Država stranom savezniku s direktnim ciljem pomoći Ukrajini.

Zaplenjena sredstva se usmeravaju preko Estonije zbog trenutnih okolnosti koje sprečavaju direktni transfer u Ukrajinu, kako je navedeno u saopštenju. Američko Ministarstvo pravde je dodatno navelo da će Estonija koristiti ova sredstva za projekat popravke ukrajinskih elektro-distributivnih i prenosnih sistema, koji su navodno namerno meta ruskih snaga.


**Pozadina transfera**

Odluka o transferu sredstava od zaplenjenih ruskih sredstava Estoniji u korist Ukrajine dolazi usred aktuelnih tenzija i sukoba između Ukrajine i Rusije. Ovaj potez predstavlja strateški napor Sjedinjenih Država da podrže Ukrajinu u suočavanju s agresijom ruskih snaga.

**Značaj pomoći**

Transfer ovih sredstava ima značajnu važnost jer pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država pružanju konkretnih pomoći Ukrajini u svetlu neprijateljskih akcija ruskih trupa. Obeležavanjem sredstava specifično za popravku ukrajinskih elektro-sistema, pomoć ima za cilj da se uhvati u koštac s destruktivnim uticajem namernih napada na ključnu infrastrukturu.

**Uloga i odgovornost Estonije**

Uloga Estonije kao posrednika ovih sredstava ističe saradničke napore međunarodnih partnera da podrže Ukrajinu u vreme potrebe. Odgovornost za upravljanje i korišćenje prenetih sredstava za navedeni projekat odražava posvećenost Estonije doprinosu obnovi i stabilnosti ključnih usluga u Ukrajini.

**Posledice za spoljnu politiku SAD**

Ovaj transfer sredstava ne samo da ističe trenutnu podršku pruženu Ukrajini, već nosi i šire implikacije za spoljnu politiku Sjedinjenih Država u kontekstu aktuelnog sukoba u regionu. To ističe proaktivni stav američke vlade u korišćenju zaplenjenih sredstava kako bi direktno pomogla saveznicima suočenim s spoljnom agresijom.


Transfer gotovo 500.000 dolara od zaplenjenih ruskih sredstava Estoniji u svrhu pomoći Ukrajini predstavlja usmeren i strateški napor Sjedinjenih Država da pruže direktnu podršku u ključnom području. Dok se Estonija priprema da iskoristi ova sredstva za popravku ukrajinskih elektro-sistema, ovaj saradnički poduhvat služi kao dokaz odlučnosti međunarodne zajednice da stane uz Ukrajinu u teškim vremenima.

(Srna)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading