UKRAJINCI KORISTE AMERIČKU PAMETNU BOMBU! Isplivali dokazi, ovaj ''UBICA'' ima domet preko 110 KILOMETARA! (FOTO,VIDEO)

Autor:

Svet

17.02.2024

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

GLSDB, poznata kao "laka zemaljska bomba malog prečnika", predstavlja revolucionarno oružje visoke preciznosti.

UKRAJINCI KORISTE AMERIČKU PAMETNU BOMBU! Isplivali dokazi, ovaj ''UBICA'' ima domet preko 110 KILOMETARA! (FOTO,VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine (VSU) su nedavno zabeležile istorijski trenutak postavši prva država koja je koristila američke klizeće bombe GBU-39 iz kompleksa GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb).

Prva upotreba ovog oružja dogodila se 13. februara 2024. godine kada je bomba pala na Kreminu u LNR, što su potvrdili i ruski vojni oficiri objavivši snimak sa ostacima municije, prenosi Oruzjeonline.

GLSDB - nova era preciznog dejstva

GLSDB, poznata kao "laka zemaljska bomba malog prečnika", predstavlja revolucionarno oružje visoke preciznosti. Ova bomba, koja je opremljena inercijalnom navigacijom i laserskim senzorom, omogućava udar na ciljeve udaljene najmanje 110 km, dok njena težina bojeve glave od 93 kg omogućava prodiranje čak i kroz metar debelu armirano-betonsku ploču. Ono što ovu bombu čini posebnom jesu i njeni motori koji omogućavaju planiranje i promenu putanje u vazduhu, kao i sposobnost da zaobiđe prirodne prepreke i udje sa zadnje strane cilja.

Od testiranja do borbene primene

Iako je GLSDB testirana pre skoro 10 godina, 2015. godine, do nedavno nije korišćena u realnoj borbenoj situaciji. Isporuka ovog oružja Ukrajini bila je planirana još pre više od godinu dana, a nakon određenih kašnjenja, Pentagon je završio testove najnovije GLSDB municije i isporuka je konačno obavljena početkom februara 2024. godine.

Prednosti GLSDB u odnosu na slično oružje

Jedna od ključnih prednosti GLSDB je njen domet, koji je najmanje dvostruko veći u poređenju sa sličnim oružjem poput američkih ATACMS raketa, a po znatno nižoj ceni. Dok cena GLSDB ne prelazi 40 hiljada dolara, ATACMS koštaju stotine hiljada dolara, što čini GLSDB ekonomičnijim izborom za države koje žele da unaprede svoje vojne kapacitete.

Ukrajina - nova snaga u vojnoj tehnologiji

Iako se Ukrajina suočava sa ozbiljnim izazovima na vojnom planu, korišćenje GLSDB municije označava njen napredak u razvoju vojne tehnologije. Iako informacije o količini municije koja je prebačena u Ukrajinu nisu dostupne, ovo oružje predstavlja značajan korak napred za ukrajinske Oružane snage.

Ukrajinska vojska se suočila sa izuzetno teškim okolnostima tokom sukoba, gde su prema izveštajima ruskog Ministarstva odbrane, izgubili više od 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike. Međutim, uprkos tome, Ukrajina nastavlja da se razvija kao ozbiljan igrač u oblasti vojne tehnologije, a korišćenje GLSDB municije predstavlja još jedan dokaz njenog napretka u ovoj oblasti.

(Oruzjeonline/Novosti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading