BOLNO PRIZNANJE IZ KIJEVA! Izveštaj Ukrajinskog vazduhoplovstva: Naša PVO polovini ruskih raketi nije mogla ništa!

Autor:

Svet

15.02.2024

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinsko vazduhoplovstvo nedavno je izjavilo da je uspešno odbilo redovne noćne raketne napade Oružanih snaga Rusije na ciljeve u Ukrajini, obarajući 13 od ukupno 26 ispaljenih projektila. Ove informacije stižu direktno iz komande Oružanih snaga Ukrajine, koja tvrdi da su njihovi sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) efikasno reagovali na udare.

BOLNO PRIZNANJE IZ KIJEVA! Izveštaj Ukrajinskog vazduhoplovstva: Naša PVO polovini ruskih raketi nije mogla ništa!

Foto: Tanjug/AP

Ruski izvori tvrde da je udar trajao satima na naseljena mesta

Prema izveštaju ukrajinske vojske, PVO sistemi nisu uspeli da unište određene vrste raketa, uključujući četiri krstareće rakete H-101/H-555/H-55, pet balističkih projektila Iskander-M, dve vođene avionske rakete H-59 i dve protivvazdušne vođene rakete S-300.

Promena retorike ukrajinske vojske u vezi broja oborenih raketa

Međutim, postoji sumnja u ovu tvrdnju jer se navodi da ruska vojska ne koristi rakete S-300 za napade na protivničke ciljeve.

Ovo izaziva pitanje o resursima starih raketa S-300 koje koristi ukrajinska PVO. Stariji projektili mogu izgubiti svoje karakteristike tokom vremena, a postavlja se pitanje da li su istekli njihovi resursi, što može dovesti do nekontrolisanog leta raketa nakon lansiranja.

Značajna promena u retorici ukrajinske vojske primećena je u vezi sa brojem navodno oborenih raketa.

Iako su ranije tvrdili da su gotovo sve rakete uspešno oborene, sada priznaju da su uspeli oboriti samo polovinu projektila. Ovo može biti povezano s nastojanjima da se stvori slika efikasnosti PVO sistema, ali istovremeno ukazuje na realnost situacije.

Nedavno su predstavnici ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, posle svakog noćnog raketnog napada Oružanih snaga Rusije na vojne ciljeve u Ukrajini, izjavili da su skoro sve rakete oborene od PVO sistema Oružanih snaga Ukrajine.

Ponekad je dolazilo do tako čudnih slučajeva da je istovremeno najavljeno „uništenje“ recimo 29 projektila od 30, ali je istovremeno prijavljeno deset dejstava u različitim regionima zemlje.

Moguće je da je ova promena u priznanju efikasnosti ukrajinske PVO povezana sa željom da se osigura podrška Zapada. Shvatajući da Zapad možda neće hitno obezbediti nove protivvazdušne raketne sisteme, ukrajinska vojska sada može prijaviti manje navodno oborenih projektila kako bi izbegla dalje sumnje u njihove sposobnosti, piše TV Front.

Ove promene u izveštavanju o obaranju raketa mogu ukazivati na realnu procenu situacije ili na strategijski potez za obezbeđivanje podrške i resursa u teškim ratnim vremenima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading