UKRAJINA PUCA PO ŠAVOVIMA, PONESTAJE JOJ MUNICIJE: Situacija sve teža, zalihe pri kraju - nemoćni pred napadima, cela linija fronta pred kolapsom!

Autor:

Svet

11.02.2024

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema procenama američkih zvaničnika, Ukrajina bi mogla da potroši svoje zalihe protivvazdušnih raketa do marta, ukoliko uskoro ne stigne neophodna municija sa Zapada, piše Njujork tajms.

UKRAJINA PUCA PO ŠAVOVIMA, PONESTAJE JOJ MUNICIJE: Situacija sve teža, zalihe pri kraju - nemoćni pred napadima, cela linija fronta pred kolapsom!

Foto: Tanjug/AP

Zapadni zvaničnici i vojni eksperti upozoravaju na mogućnost "kaskadnog kolapsa" duž linije fronta tokom narednih meseci, ukoliko Ukrajina ne dobije podršku.

Bez američke pomoći, održavanje trenutne pozicije na bojnom polju postaje upitno, a lokalni kontranapadi do marta postaće teško izvodljivi, prema mišljenju sagovornika američkog lista.

Najkritičnija situacija je u oblasti opkoljene Avdijivke, gde se oseća veliki nedostatak municije.

- Ukrajinske oružane snage svakodnevno koriste samo trećinu potrebnog broja artiljerijskih granata da bi zadržale svoje pozicije - prenosi Fajnenšel tajms.

Podsetimo, Avdijivka je grad u Ukrajini oko koga se već mesecima vodi žestoka bitka. 

Sada je Avdejevka pred padom, pošto su Rusi na korak od osvajanja.

Telegram kanal Ukraine Fights objavio je u nedelju da je "situacija u gradu postala kritična", dodajući da su ruski borbeni avioni ušli u grad sa severoistoka i da su ruske trupe zaobišle ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama.

"To znači da su nekoliko stotina metara udaljeni od glavne logističke arterije ukrajinskih branilaca. Ovih dana odlučuje se o sudbini Avdejevke", piše na Telegram kanalu.

Telegram kanal Butusov Plus javio je da su se vodile ulične borbe u severnom predgrađu Avdejevke, gde su se ukopale ruske jedinice.

Dopisnik Wall Street Journala Jaroslav Trofimov osvrnuo se na postove na X-u, nekadašnjem Twitteru, pišući da je "sve verovatnije da će Avdejevka postati prvi ukrajinski grad koji će pasti od zauzimanja Bahmuta prošlog maja". 

- Zauzimanje Avdejevke ima značajnu političku važnost za Putina, a podstaknuta je hitnom potrebom da se pokažu pobede Rusije uoči predsedničkih izbora i potencijalnog novog talasa masovne mobilizacije vojnika - kazao je Trofimov.

Većina američkih isporuka je praktično obustavljena dok širenje proizvodnje oružja u Evropskoj uniji ne ide dovoljno brzo, prenosi Moscow Times.

Dodela vojne pomoći Ukrajini, vredna oko 60 milijardi dolara, nailazi na neslaganja u američkom Kongresu, iako je prošle nedelje preliminarno odobrena od strane senatora. Glasanje o ovom pitanju očekuje se u Senatu i Predstavničkom domu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading