OPA, IZRAELSKE SNAGE IMAJU NOVI DOKAZ! Hamas imao komandni tunel ispod agencije UN u Gazi, a u njemu...

Autor:

Svet

10.02.2024

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su otkrile mreže tunela dugačke stotine metara, ispod sedišta Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u Gazi, nazivajući to novim dokazom Hamasove eksploatacije glavne humanitarne agencije za Palestince.

OPA, IZRAELSKE SNAGE IMAJU NOVI DOKAZ! Hamas imao komandni tunel ispod agencije UN u Gazi, a u njemu...

Foto: ISRAEL DEFENSE FORCES /Printscreen

IDF naziva ovo otkriće novim dokazom Hamasove zloupotrebe glavne humanitarne agencije za Palestince.

Vojni inženjeri vodili su novinare stranih novinskih kuća kroz prolaze u trenutku kada je UNRWA pokrenula internu istragu. Finansiranje nekoliko zemalja donatora je zamrznuto nakon izraelskih tvrdnji da su neki članovi osoblja UNRWA radili kao operativci Hamasa, prenosi Rojters.

Novinari su pod strogom pratnjom ušli u tunel ispod škole na periferiji baze UN, spuštajući se u tunel obložen betonom.

Tunel, dug 700 metara i dubok 18 metara, račvao se povremeno, otkrivajući bočne prostorije, prenosi Rojters.

Foto: x/idf

Foto: Mahmoud Ajjour / Zuma Press / Profimedia

 

Tu se nalazio kancelarijski prostor, sa čeličnim sefovima koji su bili otvoreni otvoreni i ispražnjeni, Zatim, postoji i popločani toalet, Jedna velika komora bila je prepuna kompjuterskih servera, a druga s industrijskim baterijama.

Izraelski vojni zvaničnik, po imenu Ido, tvrdi da je ovo mesto jedna od centralnih komandi obaveštajnih službi Hamasa, gde su komandovali najvećim delom borbe. Dodao je da se Hamas evakuisao suočen sa izraelskim napredovanjem, presecajući preventivno komunikacione kablove.

- Znamo da oni (Hamas) imaju ljude koji rade u UNRWA. Želimo da svaka međunarodna organizacija radi u Gazi. To nije problem. Naš problem je Hamas - rekao je Ido novinarima.

Kao uslov za odvođenje novinara u obilazak, izraelska vojska nije dozvolila fotografije vojnih obaveštajnih podataka, kao što su mape ili određena oprema u konvoju oklopnih vozila u kojem su putovali. Takođe je zatražila odobrenje pre prenošenja fotografija i video snimaka snimljenih tokom obilaska tunela, navodi britanska agencija.

UNRWA, s druge strane, saopštila je da je napustila sedište 12. oktobra, pet dana nakon početka rata, te da nije u mogućnosti potvrditi ili komentarisati izraelski nalaz, navodi britanska agencija.

- UNRWA... nema vojnu i bezbednosnu ekspertizu niti kapacitete da preduzima vojne inspekcije onoga što se nalazi ili bi moglo biti u njenim prostorijama - navodi se u saopštenju.

Palestinci optužuju Izrael za falsifikovanje informacija kako bi diskreditovao UNRWA, koja ima 13.000 zaposlenih u Pojasu Gaze i pruža pomoć stanovništvu koje zavisi od humanitarne pomoći.

Sedište UNRWA u gradu Gazi nalazi se među severnim oblastima koje su izraelske trupe zauzele na početku četvoromesečnog rata protiv Hamasa, prisiljavajući stotine hiljada civila na beg u južne krajeve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading