''OVO JE ZABRANJENO NA NAŠIM PLATFORMAMA'' Zrhovnom vođi Iraba izbrisani nalozi na društvenim mrežama!

Autor:

Svet

09.02.2024

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija "Meta" je danas, koja upravlja platformama Instagram i Facebook, potvrdila uklanjanje naloga koji su se vodili u ime iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.

''OVO JE ZABRANJENO NA NAŠIM PLATFORMAMA'' Zrhovnom vođi Iraba izbrisani nalozi na društvenim mrežama!

Foto: Tanjug/Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Odluka je usledila nakon kritika koje su usmerene ka vođi zbog podrške Hamasu, posebno nakon napada ove grupe na Izrael 7. oktobra prošle godine, koji je izazvao višemesečni rat u pojasu Gaze.

Kompanija sa sedištem u Kaliforniji nije detaljno obrazložila razloge za uklanjanje, ali je navela da su nalozi eliminisani "zbog višestrukog kršenja politike opasnih organizacija i pojedinaca".

- Ne dozvoljavamo organizacijama ili pojedincima koji proglašavaju nasilnu misiju ili su uključeni u nasilje da budu prisutni na našim platformama - navodi se u zvaničnom saopštenju.

To uključuje i one koje je američka vlada označila kao teroriste.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Nalozi povezani sa vrhovnim vođom su hvalili napad Hamasa na Izrael, pri čemu je ubijeno 1.200 ljudi, a oko 250 osoba uzeto kao taoci.

Ajatolah Hamnei je tada na svom X (Twitter) nalogu izjavio: "Ljubimo ruke onima koji su planirali napad na cionistički režim" i podržao napad Hamasa. On i dalje ima svoj X nalog ostao aktivan.

Ovo nije prvi put da je Hamnei privukao pažnju na društvenim mrežama. Poslednjih godina, pritisak da se ukloni s online platformi raste, posebno nakon smrti Mahse Amini 2022. godine, koja je izazvala masovne proteste zbog njenog hapšenja, navodno zbog nošenja obavezne marame u Iranu.

Hamneijeva prisutnost na Fejsbuku, kojem se pridružio 2012. godine, izazvala je kritike, s obzirom da je ova društvena mreža zabranjena u Iranu još od spornih predsedničkih izbora 2009. godine i protesta Zelenog pokreta koji su usledili.

Iran je takođe blokirao "Instagram" i Metin "WhatsApp" nakon protesta zbog smrti Mashe Amini nakon njenog hapšenja 2022. godine, navodno, zbog načina na koji je nosila maramu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading