RUSIJA OPTUŽILA SAD ZA NAMERNU ESKALACIJU: Savet bezbednosti sastaje se zbog napada u Siriji i Iraku

Autor:

Svet

03.02.2024

23:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema diplomatskim izvorima, sastanak Savet bezbednosti UN-a zakazan je za ponedjeljak

RUSIJA OPTUŽILA SAD ZA NAMERNU ESKALACIJU:  Savet bezbednosti sastaje se zbog napada u Siriji i Iraku

Foto: Tanjug/AP/ilustracija


Nedavni američki vazdušni udari na pro-iranske milicije u Siriji i Iraku izazvali su značajan porast tenzija na Bliskom istoku, pri čemu je prijavljeno najmanje 45 žrtava, uključujući civile. Savet bezbednosti UN-a treba da se sastane u Njujorku kako bi razmotrio situaciju, usred rastuće zabrinutosti zbog potencijala za dalji sukob u regionu.

**Diplomatske tenzije i optužbe**

Diplomatski izvori potvrdili su da je sastanak Saveta bezbednosti UN-a zakazan za ponedeljak kao odgovor na eskalaciju situacije. Rusija je zatražila sastanak i optužila Sjedinjene Američke Države da namerno pokušavaju da eskaliraju sukob na Bliskom istoku svojim vazdušnim udarima. Optužbe i protivoptužbe između uključenih strana intenzivirale su diplomatske tenzije oko ovog pitanja.

**Vojni odgovor SAD i civilne žrtve**

Američka vojska je saopštila u petak da je ciljala preko 85 lokacija u Siriji i Iraku kao odgovor na smrtonosni napad pro-iranskih milicija, koji je rezultirao smrću trojice američkih vojnika u Jordanu. Međutim, izveštaji iz Sirije i Iraka ukazuju da su američki vazdušni udari rezultirali brojnim civilnim žrtvama, dodatno komplikujući situaciju i privlačeći međunarodnu pažnju na humanitarni uticaj vojnih akcija.

**Međunarodne reakcije i osude**

I Sirija i Irak osudili su odmazdene udare koje su SAD izvele na njihovoj teritoriji, uz izveštaje o najmanje 45 osoba, uključujući civile, koji su poginuli u napadima. U saopštenju, vlasti Bagdada osudile su "kršenje iračkog suvereniteta" i uputile formalni protest američkom šefu poslova, ističući da prisustvo američki vođene međunarodne koalicije protiv džihadista postaje pretnja za njihovu zemlju. Slično tome, sirijska vojska izrazila je svoj stav da se okupacija određenih delova sirijske teritorije od strane američkih snaga ne može dozvoliti da se nastavi.

**Regionalna dinamika i nastavak sukoba**

Vazdušni udari dolaze u kontekstu povećanih tenzija u regionu, posebno zbog nastavka sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamasa u Gazi. Pro-iranske milicije svakodnevno napadaju američke vojne baze u Iraku i Siriji, što je podstaklo odmazdene udare SAD. Situacija je dodatno komplikovala već nestabilnu dinamiku na Bliskom istoku, izazivajući zabrinutost zbog potencijala za širu eskalaciju neprijateljstava.

Zaključno, nadolazeći sastanak Saveta bezbednosti UN-a u Njujorku odražava rastuću međunarodnu zabrinutost zbog nedavnih američkih vazdušnih udara u Siriji i Iraku, kao i šire implikacije po regionalnu stabilnost i bezbednost. Razgovori se očekuju da će se fokusirati na pronalaženje diplomatskih rešenja kako bi se smirila situacija i sprečile dalje civilne žrtve i humanitarne krize u pogođenim područjima.

(Jutarnji)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading