SMENA NA ČELU MAĐARSKE?! Zbog ovog političkog poteza Katalin Novak bi mogla da ostane bez funkcije!

Autor:

Svet

08.02.2024

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raste pritisak na predsednicu Mađarske da podnese ostavku zbog pomilovanja osuđenika za zlostavljanje dece.

SMENA NA ČELU MAĐARSKE?! Zbog ovog političkog poteza Katalin Novak bi mogla da ostane bez funkcije!

Foto: Tanjug/AP

Predsednica Mađarske, Katalin Novak, nalazi se pod sve većim pritiskom da podnese ostavku nakon što je otkriveno da je pomilovala čoveka osuđenog za saučeništvo u slučaju seksualnog zlostavljanja dece.

Opozicione partije u Mađarskoj ističu da Novak, bliska saradnica premijera Viktora Orbana, više nije prikladna za funkciju predsednice, s obzirom na to da je prošle godine pomilovala osuđenika - bivšeg zamenika direktora državnog dečijeg doma.

Osoba koju je Novak pomilovala osuđena je 2018. godine na više od tri godine zatvora zbog saučeništva u zataškavanju seksualnog zlostavljanja dece od strane direktora ustanove za decu.

Direktor je, prema optužbama, seksualno zlostavljao najmanje desetoro dece tokom svog mandata od 2004. do 2016. godine, zbog čega je kasnije osuđen na osam godina zatvora.

Novak, koja je pomilovala osuđenika, kao i još nekoliko desetina drugih, izjavila je da nije postupila nepropisno tokom posete pape Franje Mađarskoj u aprilu 2023. godine. Međutim, njen kabinet nije odgovorio na zahtev za komentar od strane AP-a.

Najveća opoziciona partija u Mađarskoj, Demokratska koalicija, pokrenula je etički postupak protiv predsednice u Parlamentu. Protest protiv Novak zakazan je za petak ispred Predsedničke palate u Budimpešti.

Osim toga, kritikovana je i bivša ministarka pravosuđa Judit Varga, koja je dala saglasnost za pomilovanje. Očekuje se da će Varga predvoditi listu kandidata vladajuće mađarske stranke Fides na junskim izborima za poslanike Evropskog parlamenta.

Kontroverza je dodatno pojačana danas kada je premijer Orban predložio promene Ustava kako bi se sprečilo da osuđeni za zločine nad decom dobiju predsednička pomilovanja.

Ova inicijativa dolazi u svetlu nedavnih događaja i izaziva dodatne rasprave u mađarskom političkom kontekstu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading