''IMAMO VELIKI PLAN!'' DVE NACIJE PODIŽU ODNOSE NA NAJVIŠI NIVO: Posle uspešnog sastanka Orban i Erdogan se darivali, i to sa poklonima vrednim čitavo BOGATSTVO!

Autor:

Svet

18.12.2023

23:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečima mađarskog premijera Viktora Orbana dvojica lidera imaju veliki plan za svoje zemlje, da budu pobednici u 21. veku.

''IMAMO VELIKI PLAN!'' DVE NACIJE PODIŽU ODNOSE NA NAJVIŠI NIVO: Posle uspešnog sastanka Orban i Erdogan se darivali, i to sa poklonima vrednim čitavo BOGATSTVO!

Foto: Tanjug7Ap, Shutterstock

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedeljak da želi da produbi odnose sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, tokom njegove druge posete Budimpešti za četiri meseca. Mađarska i Turska su jedine članice NATO koje nisu ratifikovale pristupanje Švedske Severnoatlantskom savezu.

Budimpešta tek treba da odluči o pristupanju Švedske NATO

Mađarski parlament tek treba da glasa o zahtevu Švedske, pridružujući se Turskoj u dugom blokiranju članstva zemlje i zaustavljanju procesa iako je Erdogan u junu ukinuo svoj veto.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka dvojica lidera nisu komentarisala to pitanje, ali je mađarska predsednica Katalin Novak, koja se takođe sastala sa Erdoganom, potvrdila da je bilo reči o proširenju NATO.

Povod Erdoganove posete bila je stota godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje: „Želimo još jače odnose u odbrani i energetici, oblasti u kojima već plodno sarađujemo“, rekao je Erdogan i dodao da je cilj povećanje trgovine od četiri do šest milijardi dolara.

Republika

Foto: Tanjug7Ap, Shutterstock

 

Darivali jedan drugog vrednim darovima

Erdogan je dočekan uz vojne počasti na Trgu Heroja u Budimpešti, odakle se uputio na sastanak sa Novakovom i Orbanom. Orban je Erdoganu dao noniusa, konja mađarske rase, iako je turski lider pao sa konja 2003. godine.

„Poklon jedne konjičke nacije drugoj“, napisao je Orban na Fejsbuku.

Od Erdogana je dobio na poklon električni automobil turske proizvodnje i postavio fotografiju na društvenu mrežu Iks: "Najbolji posao koji sam ikad koji sam ikad napravio. Dobio sam 435 za jednu konjsku snagu. Dobrodošli, predsedniče Erdogan'' - napisao je Orban.

Dok je još trajala konferencija za novinare, Orban je rekao da "traži saveznike sa kojima može da pobedi".

- Imamo veliki plan da Turci i Mađari zajedno budu pobednici u 21. veku - izjavio je on.

Mađarska - jedina članica EU koja vodi politiku otvaranja ka Istoku

Dvojica lidera potpisala su deklaraciju o podizanju odnosa na nivo „strateškog partnerstva”, što je Orban opisao kao „izraz najbliže, prijateljske, bratske i političke saradnje”.

Mađarska poslednjih godina vodi politiku otvaranja ka Istoku, ne samo prema Rusiji, već i prema Kini i zemljama Centralne Azije.

To je jedina članica EU koja održava bliske odnose sa Rusijom od početka rata u Ukrajini u februaru 2022.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading