ORBAN NE DIŽE RAMPU: Premijerova stranka nije bila u parlamentu, skandinavska zemlja još na čekanju za ratifikaciju sporazuma o prijemu u NATO!

Autor:

Svet

05.02.2024

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik parlamneta Šandor Ležak je saopštio da parlament Mađarske nije bio u mogućnosti da danas održi hitnu sednicu radi glasanja o ratifikaciji sporazuma o članstvu Švedske u NATO.

ORBAN NE DIŽE RAMPU: Premijerova stranka nije bila u parlamentu, skandinavska zemlja još na čekanju za ratifikaciju sporazuma o prijemu u NATO!

Foto: shutterstock

Ova odluka proizlazi iz nedostatka kvoruma, s obzirom da poslanici Fidesa, stranke mađarskog premijera Viktora Orbana, i njihovi saveznici nisu prisustvovali sednici. Kako prenosi švedski javni servis SVT, glasanje o članstvu Švedske u NATO postalo je nemoguće jer je u sali bilo prisutno samo 51 od ukupno 199 poslanika.

Vladajuća koalicija Fidesa i Hrišćansko-demokratske narodne partije obavestila je javnost 2. februara da neće učestvovati u glasanju, naglašavajući da će odluku očekivati nakon sastanka Orbana sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom.

Nakon pozitivnog ishoda glasanja Turske, Mađarska ostaje jedina zemlja članica NATO-a koja nije ratifikovala zahtev Švedske za prijem u Alijansu. Premijer Viktor Orban pozvao je švedskog kolegu Ulfa Kristersona u Budimpeštu kako bi razgovarali o ovom pitanju.

Orban ističe podršku mađarske vlade ulasku Švedske u NATO, ali poslanici izražavaju oprez zbog, kako tvrdi Orban, "besramnih laži" koje švedske vlasti navodno šire o Mađarskoj.

Ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto, izražava nadu da će poseta švedskog premijera pomoći u izgradnji poverenja između mađarskog parlamenta i švedskih vlasti. Očekuje se da će ovo pitanje ostati ključna tačka diplomatskih razgovora između dve zemlje u narednim danima.

Zvuči banalno, ali sudbina ove evropske zemlje nije i dalje poznata zbog nedostatka kvoruma. Šveđani će morati još malo da sačekaju sa otvaranjem šampanjca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading