ZBOG STANJA KRALJA ČARLSA CELA BRITANIJA STRAHUJE OD ABDIKACIJE, IGRA PRESTOLA NIKAD IZVESNIJA! Ako do toga dođe, evo KO bi prvi stupio na presto!

Autor:

Svet

06.02.2024

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Činjenica da se kralj povukao sa dužnosti, ali nema naznaka o nameri da abdicira, ostavlja prostora za spekulacije o budućnosti monarhije.

ZBOG STANJA KRALJA ČARLSA CELA BRITANIJA STRAHUJE OD ABDIKACIJE, IGRA PRESTOLA NIKAD IZVESNIJA! Ako do toga dođe, evo KO bi prvi stupio na presto!

Foto: Tanjug/AP

Bakingemska palata je nedavno objavila vest da kralj Čarls III boluje od raka, što je izazvalo zabrinutost i podstaklo spekulacije o mogućoj abdikaciji.

Iako se za sada ne zna o kojoj vrsti raka je reč, kralj i dalje zadržava pozitivan stav prema svom lečenju. Njegovo povlačenje sa javnih dužnosti i očekivana zamena od strane viših članova dvora ukazuju na ozbiljnost situacije, prenosi The Sun.

Takođe, činjenica da se kralj povukao sa dužnosti, ali nema naznaka o nameri da abdicira, ostavlja prostora za spekulacije o budućnosti monarhije.

Abdikacija u britanskoj monarhiji

Iako je abdikacija retka pojava u britanskoj monarhiji, nedavni slučaj danske kraljice Margarete II koji je abdicirala nakon 52 godine službe, izaziva interesovanje za mogući ishod situacije sa kraljem Čarlsom III. Pored toga, primeri abdikacije drugih monarha poput Huan Karlosa I od Španije dodatno pokreću pitanje o tome šta bi se moglo desiti u slučaju da kralj odluči da se povuče sa prestola.

Britanski zakon o abdikaciji i nasledstvu

U skladu sa Zakonom o regentstvu iz 1937, postupci za utvrđivanje onesposobljenosti monarha da vlada su jasno definisani. U slučaju da se smatra da monarh nije u stanju da obavlja funkciju, postavlja se regent ili osoba koja će vladati umesto monarha, dok se kraljevske funkcije prenose na narednog u redu za presto. Ovo otvara mogućnost da kralja Čarlsa III zameni princ Vilijam, ukoliko dođe do abdikacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Princ Vilijam, princ Džordž i kralj Čarls Treći

Poslednja abdikacija u britanskoj monarhiji

Poslednji put kada je britanski monarh abdicirao sa prestola bilo je 1936. godine kada je to učinio Edvard VIII. Ovo je imalo monumentalne posledice, uključujući i promenu u liniji nasledstva. U slučaju da kralj Čarls III odluči da abdicira, linija nasledstva bi se promenila, a princ Vilijam bi postao prvi u redu za presto, piše Tudej.

Iako se situacija sa kraljem Čarlsom III i dalje razvija, mogući ishodi uključuju njegovo povlačenje sa dužnosti, zamenu od strane viših članova dvora ili čak abdikaciju, što bi imalo značajan uticaj na budućnost britanske monarhije.

(The Sun/Today)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading