NAPETO NA SEVERU UKRAJINE! RUSIJA IMA 19.000 VOJNIKA NA GRANICI: Ne mogu da krenu u juriš, ali imaju drugi VAŽAN ZADATAK!

Autor: Sanja Bojanović

Svet

13.01.2024

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol tvrdi da se taj broj vojnika nije menjao tokom nekoliko meseci.

NAPETO NA SEVERU UKRAJINE! RUSIJA IMA 19.000 VOJNIKA NA GRANICI: Ne mogu da krenu u juriš, ali imaju drugi VAŽAN ZADATAK!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je Moskva mesecima održavala kontingent od 19.000 vojnika na granici sa severnim ukrajinskim oblastima Sum i Černigov, prema izjavi portparola severnih ukrajinskih snaga, Jurija Povha.

Portparol tvrdi da se taj broj vojnika nije menjao tokom nekoliko meseci, što ukazuje na prisutnost značajnih ruskih snaga duž granice. Moskva je izvršila invaziju na ove oblasti na početku 2022. godine, ali su ruske snage povučene izvan granica do aprila iste godine.

Povh je izjavio na televiziji da je ovakav kontingent vojnika dovoljan za obezbeđenje granice, ali ne i za napredovanje kroz ukrajinske linije. Iako oblasti nisu direktno pod pretnjom masovnih ofanziva, redovno su izložene prekograničnim napadima ruskih diverzantskih grupa i granatiranju.

Trenutno možemo reći da neprijatelj u većoj meri sprovodi svoju uznemirujuću vatru - rekao je Povh, dodajući da ukrajinske snage održavaju kontrolu nad severnom granicom i sprečavaju prelazak ruskih diverzantskih grupa.

General-potpukovnik Sergej Najev navodi da su ruske snage tokom prve dve nedelje decembra sedam puta pokušale preći granicu i prodreti u Sumsku i Černigovsku oblast. Pet od tih pokušaja su sprečena od strane ukrajinskih trupa.

Nedavno, rano jutros, Rusija je ponovo aktivirala strateške bombardere Tu-95MS i Tu-22M3, izazivajući eksplozije u gradovima širom Ukrajine, uključujući Kijev, Dnjepropetrovsk, Vinicu, Kremenčug, Kropivnički, i Žitomir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading