EVROPSKA UNIJA DOBIJA SVOJU VOJSKU? Predlog Italijana iznenadio sve, a evo ZAŠTO je baš sada pokrenut

Autor:

Svet

07.01.2024

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Partija Forza Italia smatra da bi bliža evropska saradnja u oblasti odbrane trebalo da bude prioritet

EVROPSKA UNIJA DOBIJA SVOJU VOJSKU? Predlog Italijana iznenadio sve, a evo ZAŠTO je baš sada pokrenut

Foto: shutterstock

Evropska unija bi trebalo da formira sopstvenu kombinovanu vojsku koja bi mogla da igra ulogu u očuvanju mira i sprečavanju sukoba, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

U intervjuu za italijanski dnevnik Stampa Tajani je rekao da je bliža evropska saradnja u oblasti odbrane prioritet za partiju Forca Italia koju on vodi, prenosi Rojters.

"Ako želimo da budemo mirovnjaci u svetu, treba nam evropska vojska. To je osnovni preduslov za sprovođenje efikasne evropske spoljne politike", rekao je Tajani.

Prema njegovim rečima, u svetu sa moćnim igračima kao što su Sjedinjene Američke Države, Kina, Indija i Rusija, sa krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika, italijanski, nemački, francuski ili slovenački državljani mogu biti zaštićen samo nečim što već postoji, a to je Evropska unija.

Tajani je takođe rekao da bi 27-člana EU trebalo da racionalizuje svoje rukovodstvo i uvede jedinstveno predsedništvo umesto sadašnjih predsednika političkih struktura kao što su Evropski savet i Evropska komisija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading