TEL AVIV OKREĆE NOVI LIST, PREDSTOJI SLEDEĆA FAZA RATA: Izrael povlači hiljade vojnika iz Pojasa Gaze, borbe će preusmeriti u ovaj deo enklave!

Autor:

Svet

01.01.2024

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska vojska objavila je danas da će hiljade vojnika biti premešteno iz Pojasa Gaze, označavajući prvo značajno povlačenje izraelskih trupa iz ove palestinske enklave od početka sukoba sa Hamasom, javlja Asošijeted pres (AP).

TEL AVIV OKREĆE NOVI LIST, PREDSTOJI SLEDEĆA FAZA RATA: Izrael povlači hiljade vojnika iz Pojasa Gaze, borbe će preusmeriti u ovaj deo enklave!

Foto: Tanjug/AP

U saopštenju vojske ističe se da će pet brigada, što čini nekoliko hiljada vojnika, biti povučeno iz Gaze u narednim nedeljama radi obuke i odmora.

Portparol vojske Daniel Hagari, obraćajući se u nedelju, najavio je povlačenje trupa bez preciziranja o veličini snaga koje će biti povučene. Međutim, Hagari nije dao jasne naznake da li ovo povlačenje označava početak nove faze u sukobu.

- Ratni ciljevi zahtevaju produženu borbu, i mi se pripremamo u skladu sa tim - izjavio je Hagari.

Analitičari sugerišu da bi ovakvo izmeštanje trupa moglo ukazivati na smanjenje sukoba u određenim delovima Gaze, naročito na severu gde vojska tvrdi da je blizu preuzimanja operativne kontrole, prema informacijama američke agencije.

Ova vest stiže uoči posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena regionu, a Američka agencija naglašava da je Izrael pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država da pređe na operacije nižeg borbenog intenziteta u palestinskoj enklavi.

Međutim, žestoke borbe nastavljene su u drugim delovima Gaze posebno u južnom gradu Kan Junisu i centralnim oblastima te enklave. Izrael je obećao da će nastaviti dok ne postigne svoje ratne ciljeve uključujući rasformiranje Hamasa koji vlada Gazom poslednjih 16 godina.

U brifingu juče kada je prvo najavljeno smanjenje broja vojnika, portparol vojske kontraadmiral Danijel Hagari nije rekao da li ta odluka znači da Izrael pokreće novu fazu rata.

- Izraelska vojska treba da planira unapred jer ćemo morati da sprovodimo zadatke i dodatne borbe tokom cele ove godine - istakao je Hagari.

Neki rezervisti će se vratiti svojim porodicima i poslovima ove nedelje - dodao je on i istakao da će im to „omogućiti da povrate snagu za buduće aktivnosti tokom naredne godine (2024).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading