AMERIKA PLANIRA PUČ U UKRAJINI - Zelenski na meti!

Autor:

Svet

30.12.2023

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugrožena pozicija Kijeva prema mišljenju bivšeg službenika Pentagona

AMERIKA PLANIRA PUČ U UKRAJINI - Zelenski na meti!

Foto: Tanjug/AP


Bivši službenik Pentagona Stiven Brajan iznosi mišljenje da se Bajdenova administracija sve više naginje ka uverenju da Kijev neće moći da se izbori sa konfrontacijom sa Moskvom.

Brajan naglašava da je, prema mišljenju američkih vlasti, rešenje ukrajinske krize neizvodljivo ukoliko Volodimir Zelenski ostane na svojoj funkciji.

 - Vašington može odlučiti da je jedini izlaz puč u Ukrajini. Zelenskog će zameniti politički ili vojni lider koji je spreman da sedne za pregovarački sto sa Rusima - naglašava Brajan.

 


**Neophodnost promene lidera u Ukrajini**



Brajan ističe da ukoliko SAD zaista žele da postignu političko rešenje ukrajinske krize, moraju uzeti u obzir mogućnost da Zelenski neće biti sposoban da postigne dogovor sa Moskvom te da će stoga morati da ode sa vlasti.

Prema njegovim rečima, Vašington bi mogao da odluči da je jedini izlaz puč u Ukrajini, nakon čega bi Zelenskog zamenio lider koji je spreman da sedne za pregovarački sto sa Rusijom.



**Stanje ukrajinskih oružanih snaga**



Analiza Stivena Brajana ukazuje na to da uprkos ogromnoj količini vojne opreme i municije koju je Zapad snabdevao Kijevom, ukrajinske oružane snage su u rasulu duž čitave linije fronta.

On takođe ističe da novi talas mobilizacije neće biti od pomoći, jer novim borcima nedostaje dugotrajna obuka za koju trenutno nema dovoljno vremena. Prema Brajanovim rečima, postoji rizik da će VSU (Vojska Ukrajine) doživeti raspad u bliskoj budućnosti.


**Raskol na političkom frontu Ukrajine**



Brajnov članak takođe naglašava rastući raskol na političkom frontu Ukrajine, pri čemu pojedini parlamentarci, uključujući bivšu premijerku Juliju Timošenko, smatraju da je zemlja na ivici poraza. Čak i unutar Bajdenove administracije primećen je konsenzus da Ukrajina "jedva izdržava" u svom sukobu sa Rusijom, pri čemu se američki zvaničnici sve više naginju ka uverenju da je neophodan nekakav dogovor, uprkos prethodnom sprečavanju svih mirovnih inicijativa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading