NOVI NAPAD NA BROD U ARAPSKOM MORU: Udar dronom kod zapadne obale Indije, u plovilo prodrala voda, pa izbio požar!

Autor:

Svet

23.12.2023

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trgovinski brod koji povezuju s Izraelom bio je na meti napada bespilotne letelice u Arapskom moru kod zapadne obale Indije, usled čega se plovilo zapalilo.

NOVI NAPAD NA BROD U ARAPSKOM MORU: Udar dronom kod zapadne obale Indije, u plovilo prodrala voda, pa izbio požar!

Foto: shutterstock

- Trgovinski brod povezan sa Izraelom postao je meta napada bespilotnih letelica u Arapskom moru, nedaleko od zapadne obale Indije, izazivajući požar na plovilu - objavila je danas britanska kompanija za pomorsku bezbednost "Embri".

Srećom, nije bilo žrtava među posadom, a požar je uspešno ugašen.

Incident se dogodio oko 200 kilometara od Veravala u Indiji, gde je prijavljena određena strukturalna šteta na brodu koji plovi pod liberijskom zastavom.

Brod plovio ka Indiji

Prema saopštenju kompanije "Embri", brod je bio na putu ka Indiji u trenutku napada.

''Prijavljena je određena strukturalna šteta, a u brod je ušlo nešto vode. Brod je povezan sa Izraelom. Brod je bio na putu ka Indiji u vreme napada", naglašeno je u saopštenju.

Indijska vojska je brzo reagovala nakon napada, pruživši podršku u sanaciji situacije. Uzimajući u obzir osetljivu geopolitičku situaciju na Bliskom istoku, ovakvi incidenti dodatno povećavaju tenzije u regionu.

Iako su posledice napada na trgovinski brod ozbiljne, srećom, brza reakcija indijske vojske doprinela je minimizaciji štete i sprečavanju gubitka ljudskih života. Ovo podseća na važnost međunarodne saradnje i hitnog odgovora kako bi se očuvala bezbednost i stabilnost pomorskih puteva.

Nažalost, sve češći napadi na trgovinske brodove i povezane strukture ukazuju na potrebu za jačim merama bezbednosti u međunarodnim vodama.

Ovaj incident dodatno naglašava hitnost implementacije efikasnih mera kako bi se osigurala zaštita pomorskih ruta i sprečili potencijalno opasni događaji.

Iako istraga o ovom incidentu još uvek traje, važno je naglasiti da međunarodna zajednica treba zajednički da radi na sprečavanju ovakvih napada i očuvanju bezbednosti na moru. Bezbednost trgovinskih brodova od suštinskog je značaja za globalnu ekonomiju, a samo zajedničkim naporima možemo osigurati slobodno i bezbedno kretanje robe širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading