KIM DŽONG UN ZAPRETIO NUKLEARNIM RATOM: Severna Koreja testirala najnoviji interkontinentalni projektil!

Autor:

Svet

20.12.2023

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja testirala najnoviji interkontinentalni projektil

KIM DŽONG UN ZAPRETIO NUKLEARNIM RATOM: Severna Koreja testirala najnoviji interkontinentalni projektil!

Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja je u utorak saopštila da je u ponedeljak testirala najnoviji interkontinentalni projektil kako bi procenila ratnu spremnost njenih nuklearnih snaga protiv rastućeg neprijateljstva SAD.

Severnokorejski lider Kim Džong Un je rekao da Pjongjang neće oklevati sa nuklearnim napadom kada ga neprijatelj isprovocira nuklearnim oružjem, javili su državni mediji u četvrtak, prenosi Rojters.


Kim Džong Un je posmatrao lansiranje interkontinentalne balističke rakete Hvasong-18 (ICBM) na lokaciji istočno od glavnog grada Pjongjanga. Projektil je dostigao visinu od 6.518 kilometara, leteo je 1.002 kilometra i precizno pogodio nameravanu metu, prazan deo mora, preneli su državni mediji.



Osuda i reakcije na lansiranje projektila



Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Države su osudile lansiranje projektila Severne Koreje kao flagrantno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN. Istog dana, Kina, stalna članica Saveta bezbednosti koja je prethodno odobrila sankcije Pjongjangu, održala je sastanak na visokom nivou sa Severnom Korejom u Pekingu, gde je razgovaralo o saradnji i pitanjima od "zajedničkog interesa" u "prijateljskoj atmosferi", naveli su državni mediji.


Trilateralne vojne vežbe i suzbijanje ilegalnih sajber aktivnosti



Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Države su aktivirale sistem za otkrivanje i procenu lansiranja projektila Severne Koreje u realnom vremenu i uspostavili višegodišnji plan trilateralne vojne vežbe.

Održana je i video konferencija o suzbijanju ilegalnih sajber aktivnosti Severne Koreje, koje bi mogle da usmere sredstva u njene programe naoružanja, saopštila je Junova kancelarija.


Severna Koreja je, dakle, izazvala oštre reakcije svojih suseda i Sjedinjenih Država, dok je istovremeno uspostavljala kontakte sa Kinom i sprovodila vojne vežbe. Njena odlučnost da ne okleva sa nuklearnim napadom je jasan signal neprijateljskim snagama, kako je istaknuto u saopštenjima državnih medija. Ovo lansiranje ICBM-a otvara pitanja o bezbednosti i stabilnosti u regionu, kao i o budućim odnosima između svetskih sila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading