PONOS BRITANIJE TENK ČELENDŽER 2 OSTAO U UKRAJINSKOM BLATU: MIslili su da će zapadno oružje počistiti Ruse, uništena grdosija postala simbol PORAZA i propale ofanzive

Autor:

Svet

13.12.2023

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polomljen i spaljen britanski tenk Čelendžer postao je simbol kraja kijevske ofanzive, piše magazin Forbs. Tokom neuspešnog juriša na ruske odbrambene položaje, ukrajinska vojska je pretrpela ogromne gubitke. A ako ukrajinske oružane snage odluče da ponovo krenu u napad, suočiće se sa još ozbiljnijim problemima.

PONOS BRITANIJE TENK ČELENDŽER 2 OSTAO U UKRAJINSKOM BLATU: MIslili su da će zapadno oružje počistiti Ruse, uništena grdosija postala simbol PORAZA i propale ofanzive

Foto: Tanjug/AP

Tužna fotografija usamljenog ukrajinskog tenka Čelendžer 2 prekrivenog snegom, očigledno negde blizu Rabotina u Zaporožju, slika je razočarenja i nade. Da je dugoočekivana kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine 2023. godine postigla sve zacrtane ciljeve, do prvih snežnih padavina ovaj tenk više ne bi bio u Rabotinu. On bi već bio u Melitopolju, 65 kilometara južnije.

 

Istovremeno, fotografija Čelendžera 2 podseća da je ukrajinska vojska zadržala većinu svoje najnovije zapadne opreme. A ako Ukrajinci uspeju da preokrenu situaciju na bojnom polju, moći će da pokrenu novu ofanzivu na Melitopolj. Naravno, neće biti lako. U stvari, drugi put može biti još teže.

 

Kada je 47. mehanizovana brigada ukrajinske armije 8. juna započela ofanzivu južno od Male Tokmačke, glavne osovine kijevske kontraofanzive, cilj je bio da u roku od 24 sata zauzme Rabotino, 8 kilometara južno.

Međutim, trebalo je deset nedelja, uglavnom iz jednog razloga: ispostavilo se da su ruska minska polja između Male Tokmačke i Rabotina bila gušća nego što su ukrajinske trupe očekivale. Mnogo. A tokom katastrofalnog prvog juriša, 47. brigada je izgubila na desetine vozila, a možda i stotine ljudi.

Prema planu, detaljno opisanom u iscrpnom izveštaju Vašington posta , Rabotino je trebalo da postane odskočna daska za napad ukrajinskih oružanih snaga na Melitopolj.

 

Umesto toga, ukrajinski kontraofanzivni korpus zaglavio je u Rabotinu, jedva probivši prilaze glavnoj liniji ruskih utvrđenja na prostoru između ovog sela i susednog Verbova.

 

Napad je predvodila potučena 47. brigada i njena partnerska 33. brigada sa tenkovima Leopard 2 sve dok 82. vazdušna jurišna brigada nije bila raspoređen da rastereti 47. jačomo dbranom. Rusi su shvatili da su minska polja funkcionisala. I imali su vremena da polože još više granata pre nego što se zemlja smrzla.

Dakle, da bi Ukrajina imala veće šanse za uspeh u drugoj kontraofanzivi, nešto mora da se promeni. I to nešto bi trebalo da ublaži akutnu opasnost koju mine predstavljaju za napredujuće brigade.
 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading