KRAJ! NEMA VIŠE IGRANJA SA PUTINOM I LUKAŠENKOM: Potpisana DVA nova sporazuma, vojske će imati ZAJEDNIČKU BORBENU OBUKU!

Autor:

Svet

12.12.2023

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dva zakona o ratifikaciji sporazuma sa Belorusijom. Prvi se odnosi na formiranje zajedničkih centara za borbenu obuku, dok drugi uvodi nove odredbe u sporazum o zajedničkom obezbeđenju regionalne bezbednosti u oblasti odbrane.

KRAJ! NEMA VIŠE IGRANJA SA PUTINOM I LUKAŠENKOM: Potpisana DVA nova sporazuma, vojske će imati ZAJEDNIČKU BORBENU OBUKU!

Foto: Tanjug/AP

Zajednički centri za borbenu obuku imaju različite zadatke, uključujući zajedničku borbenu obuku, dežurstvo vojnih kontingenata, izvođenje drugih zadataka borbene obuke, kao i razmenu iskustava o upotrebi naoružanja, vojne i specijalne opreme. Takođe, vojna lica i pokretna imovina obe zemlje oslobođeni su poreza, a osoblje neće plaćati porez na zarade na teritoriji zemlje domaćina.

Drugi zakon uvodi termin “funkcionisanje regionalne grupacije” u sporazum o zajedničkom obezbeđenju regionalne bezbednosti u vojnoj oblasti. Ovaj protokol reguliše sprovođenje odredaba normativno-pravnih dokumenata bilateralne saradnje radi obezbeđenja vojne bezbednosti Unije Rusije i Belorusije, kao i zajedničko planiranje i regionalno grupisanje trupa dve zemlje i finansiranje zajedničkih aktivnosti operativne, mobilizacione i borbene obuke.

Ovi sporazumi između Rusije i Belorusije mogu imati nekoliko posledica:

Vojna saradnja: Sporazumi će verovatno ojačati vojnu saradnju između Rusije i Belorusije, što može uticati na regionalnu dinamiku i odnose sa drugim zemljama.

Ekonomski uticaj: Sporazumi mogu imati ekonomske posledice, posebno u vezi sa porezima. Na primer, vojna lica i pokretna imovina obe zemlje oslobođeni su poreza, a osoblje neće plaćati porez na zarade na teritoriji zemlje domaćina.

Odgovor na sankcije: Sporazumi mogu biti deo odgovora na sankcije koje su uvedene protiv Belorusije. Na primer, Belorusija je uvela sankcije na uvoz prehrambenih proizvoda kao odgovor na sankcije koje su uvedene protiv nje. Ove kontra-sankcije mogle bi imati negativne posledice za srpske proizvođače1.

Regionalna bezbednost: Sporazumi mogu uticati na regionalnu bezbednost, posebno s obzirom na uvođenje termina “funkcionisanje regionalne grupacije u sporazum o zajedničkom obezbeđenju regionalne bezbednosti u vojnoj oblasti.

Važno je napomenuti da će tačne posledice ovih sporazuma zavisiti od mnogih faktora, uključujući kako se sporazumi sprovode i kako na njih reaguju druge zemlje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading