DA LI JE PRIMIRJE IZRAELA I HAMASA PORAZ ZA RUSIJU? Na Bliskom istoku Putin je napravio jednu KLJUČNU GREŠKU!

Autor:

Svet

24.11.2023

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Forin polisi u analizi uticaja Rusije u ratu između Izraela i Hamasa, navodi da je evidentno da se regionalna dinamika značajno promenila, postavljajući pitanje da li je Rusija izgubila svoju poziciju na Bliskom istoku. Ova analiza fokusira se na ključne događaje i političke poteze koji su doveli do smanjenja uticaja Rusije u ovom regionu.

DA LI JE PRIMIRJE IZRAELA I HAMASA PORAZ ZA RUSIJU? Na Bliskom istoku Putin je napravio jednu KLJUČNU GREŠKU!

Foto: Tanjujg/ap

Početak dekade obeležen je ambicijom Vladimira Putina da Rusiju ponovo pozicionira kao ključnog igrača na Bliskom istoku. Tokom građanskog rata u Siriji 2011. i 2012, Moskva je odlučno podržavala sirijski režim, istovremeno odbacujući bilo kakvu intervenciju UN. Putin je tadašnjom diplomatskom inicijativom, eliminacijom sirijskog hemijskog oružja, uspeo da konsoliduje ruski uticaj u regionu.

Međutim, situacija se značajno promenila nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Prvo, ovaj neočekivani potez ozbiljno je narušio međunarodni ugled Rusije, čineći je manje poželjnom saveznicom na globalnoj sceni. Ključne regionalne sile poput Egipta i Turske su pod pritiskom SAD-a revidirale svoje odnose s Rusijom, odbijajući podršku koja je prethodno bila prisutna.

Uticaj Rusije na ključne aktere na Bliskom istoku takođe je pretrpeo ozbiljan udarac. Odnosi s Izraelom, već zategnuti usled invazije na Ukrajinu, dodatno su pogoršani Putinovim neangažovanjem tokom sukoba između Izraela i Hamasa. Uzdržanost Moskve nije prošla neprimećeno, a politički predstavnik izraelske stranke je čak javno kritikovao Rusiju na državnoj televiziji.

Dok se Rusija suočava s gubicima u regionalnom uticaju, njeni dosadašnji saveznici sada se okreću drugim pravcima. Turska, na primer, pokazuje manje interesovanja za nabavku ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400, svestrano preispitujući svoje odnose s Moskvom. Osim toga, egipatski pristanak na obustavu planirane isporuke oružja Rusiji jasno pokazuje promenu dinamike u korist Zapada.

Dodatno, iako Rusija održava vojne baze i prisustvo u Siriji, smanjuje snage i opremu u toj oblasti, preusmeravajući ih na podršku operacijama u Ukrajini. Reklo bi se da je ruski uticaj na Bliskom istoku sada na prekretnici, sa sve većim fokusom na borbi u Ukrajini.

Napadi Hamasa na izraelske civile i odlučan odgovor Izraela mogli bi predstavljati prelomnu tačku za opadajući uticaj Rusije u ovom regionu. Odnosi s Izraelom, već na tankom ledu zbog invazije na Ukrajinu, sada su dodatno opterećeni Putinovim neodlučnim stavom tokom sukoba u Gazi.

U zaključku, dok se situacija u ratu Izraela i Hamasa razvija, postaje očigledno da je Rusija suočena s ozbiljnim izazovima u održavanju svog uticaja na Bliskom istoku. Invazija na Ukrajinu postala je ključni preokret u regionalnoj dinamici, postavljajući Moskvu u poziciju gubitnika u ovom geopolitičkom sukobu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading