PUNA PODRŠKA UKRAJINI I IZRAELU: Istorijsko obraćanje kralja Čarlsa III britanskom parlamentu! Govorio je o varvarstvu, pomenuo je NATO

Autor:

Svet

07.11.2023

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je britanski kralj Čarls, u svom prvom obraćanju britanskom parlamentu otkako je stupio na tron, izjavio da će London podržati Ukrajinu, raditi na jačanju NATO saveza, i da će odgovorni “snositi posledice varvarskog terorizma protiv naroda Izraela”.

PUNA PODRŠKA UKRAJINI I IZRAELU: Istorijsko obraćanje kralja Čarlsa III britanskom parlamentu! Govorio je o varvarstvu, pomenuo je NATO

Foto: Printskrin/Tanjug/AP

Kralj Čarls, koji je služio i u kraljevskoj mornarici i ratnom vazduhoplovstvu, odao je poštu majci Elizabeti za službu i posvećenost naciji.

On je rekao: “Moji ministri će raditi blisko sa međunarodnim partnerima da podržimo Ukrajinu, ojačamo NATO savez i rešimo najteža bezbednosna pitanja. U ovo ulaze i posledice varvarskih terorističkih dela počinjenih protiv izraelskog naroda, zatim, obezbeđivanje humanitarne pomoći Gazi i podršku i stabilnost Bliskom istoku”.

Priznajući “značajne dugoročne izazove” koje su za Veliku Britaniju stvorile pandemija kovida i ruska invazija na Ukrajinu, on kaže da je prioritet vlade donošenje “teških, ali neophodnih dugoročnih odluka da se zemlja promeni na bolje”.

Britanska monarhija je poznata kao ustavna monarhija. To znači da, iako je suveren šef države, sposobnost donošenja i usvajanja zakonodavstva leži kod izabranog parlamenta. Iako suveren više nema političku ili izvršnu ulogu, on ili ona nastavlja da igra važnu ulogu u životu nacije.

Monarh ostaje šef britanske države, najviši predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva na nacionalnoj i međunarodnoj sceni. Glava britanske vlade, međutim, je premijer. Jedan služi kao simbol zemlje, a drugi služi kao šef izvršne vlasti vlade.

Primarne funkcije monarha su da imenuje premijera i druge ministre, da otvara nove sesije parlamenta; i da daje kraljevsku saglasnost zakonima koje je usvojio parlament, čime ih pretvara u zakone.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading