PORODILIŠTA POD BOMBAMA I PALJBOM: Žene u Gazi trpe užase, decu OPERIŠU BEZ ANESTEZIJE!

Autor: Gardijan

Svet

25.10.2023

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor u jednoj od najvećih bolnica u Gazi izneo je poražavajuće informacije o kritičnoj situaciji u toj ustanovi i upozorio da bi bolnica uskoro mogla biti primorana na zatvaranje.

PORODILIŠTA POD BOMBAMA I PALJBOM: Žene u Gazi trpe užase, decu OPERIŠU BEZ ANESTEZIJE!

Foto: Tanjug-AP

Foto: Tanjug-AP

 Kaled, lekar u bolnici "Al-Avda," koja se nalazi na severu Gaze, istakao je da su glavni problemi nestašica lekova, posebno onih za hitne slučajeve i anesteziju.

Situacija u Gazi postaje sve alarmantnija, a bolnice se suočavaju sa sve većim izazovima. Izraelska vojska je kontaktirala bolnicu pre šest dana i naložila evakuaciju pacijenata i osoblja, pružajući im samo dva sata za izvršenje te naredbe. Međutim, bolnica je odlučila ne napustiti pacijente, posebno one u kritičnom stanju.

Kaled je naglasio da su mnogi pacijenti vezani za specifičnu negu i pažnju, i kako druge bolnice u okolini takođe pate od preopterećenja, nisu u mogućnosti prebaciti nijednog pacijenta.

Najalarmantnija situacija je među trudnicama i porodiljama koje rađaju u ovim uslovima. Nažalost, mnoge žene rađaju bez ikakvih lekova protiv bolova, izložene intenzivnom bolu i stresu tokom porođaja. Deca su, takođe, prinuđena prolaziti kroz operacije bez mogućnosti primene anestezije, što je alarmantna i teška situacija za svu medicinsku zajednicu i humanitarne organizacije.

Iako je Gazi potrebna hitna pomoć, međunarodna zajednica i humanitarne organizacije igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju medicinskih potrepština i podršci civilnom stanovništvu koje se suočava s nesrećom u tom konfliktu. Izraelske i palestinske vlasti moraju zajedno raditi na pronalasku rešenja za prekid nasilja i postizanje trajnog mira kako bi se izbegle dalje ljudske tragedije u Gazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading