BEZ DIPLOME NA SUDU DOBIO 26 SLUČAJEVA: Lažni advokat postao zvezda u Keniji, posle hapšenja izjavio da je nevin

Autor:

Svet

17.10.2023

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brajan Mvenda Brian, koji se lažno predstavljao kao advokat Visokog suda Kenije, konačno je otkriven i uhapšen.

BEZ DIPLOME NA SUDU DOBIO 26 SLUČAJEVA: Lažni advokat postao zvezda u Keniji, posle hapšenja izjavio da je nevin

Foto: Twitter Brian Mwenda

Twitter Brian Mwenda

Izveštaji pokazuju da je ovaj “advokat” vodio 26 slučajeva pred sudijama Visokog suda, magistratima i sudijama Apelacionog suda pre nego što je uhapšen, i sve ih je dobio. 

 

Uhapšen je od strane Brzog akcionog tima (RAT) Pravničkog društva Kenije, Nairobija, nakon pritužbi javnosti. Prema izjavi Pravničkog društva Kenije, Nairobija, on nije advokat i nema licencu za praksu prava u Keniji. Trenutno se nalazi u sedištu RAT-a gde se vrši dalja istraga. U međuvremenu su se pojavili video snimci na kojima on zastupa bivšeg vođu Mungikija na sudskim postupcima.

 

Briana je policija pozvala da da izjavu kao deo istrage o tvrdnjama da se lažno predstavlja, i da je ukrao identitet pravog advokata po imenu Brajan Mvenda Ntviga.

Uprkos osudi Pravničkog društva Kenije (LSK) i glavnog javnog tužioca zemlje, navodni prevarant stekao je podršku. Hvaljen je od strane Centralne organizacije sindikata Kenije (COTU) kao “briljantni mladi um” koji je uspeo "bez tradicionalnih kvalifikacija". Takođe ga je podržao Majk Sonko, kontroverzni bivši guverner glavnog grada Kenije, Nairobija.

 

Sonko je postavio video na društvenim mrežama u kojem je rekao da je čovek koji stoji pored njega optuženi "lažni advokat". Čovek na videu, za koga se čini da je Mvenda, rekao je: "Želeo bih da izrazim zahvalnost ljudima koji me podržavaju i mole se za mene… nadam se da ću uskoro moći da razjasnim ovu nesporazum. Takođe ću moći da dokažem svoju nevinost".

 

Uprkos ovoj podršci, direktor javnih tužbi Kenije rekao je da “gospodin Mvendu” čeka suđenje. U subotu je Renson Mulele Ingonga izdao izjavu: "Naredio sam inspektoru generalu Nacionalne policijske službe da sprovede ubrzanu sveobuhvatnu istragu".

Ovaj slučaj nije jedinstven - Ingonga je primetio "povećanje broja slučajeva kada se nekvalifikovane osobe pretvaraju da su advokati Visokog suda Kenije".

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading