ŠARBAT GULA, PRIČA O AVGANISTANSKOJ DEVOJCI - SIMBOLU SNAGE I BORBE ZA SLOBODU: Postala je svetski poznata, ali njen život je bio NOĆNA MORA (FOTO)

Autor:

Svet

23.09.2023

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šarbat Gula, čije je lice postalo simbol avganistanske izbegličke krize, bila je glavna junakinja na jednoj od najpoznatijih fotografija na svetu, zabeleženoj 1984. godine od strane fotografa Stiva Mekarija.

ŠARBAT GULA, PRIČA O AVGANISTANSKOJ DEVOJCI - SIMBOLU SNAGE I BORBE ZA SLOBODU: Postala je svetski poznata, ali njen život je bio NOĆNA MORA (FOTO)

Foto: Profimedia

 Ova ikonična slika, poznata kao "Avganistanska devojka", obišla je svet i zauvek je promenila život Šarbat Gule i njenih bližnjih.

Mekari je tada radio na priči o izbeglicama iz Avganistana i imao je priliku da u šatoru zabeleži portret tada dvanaestogodišnje Šarbat. Fotografija je ubrzo postala naslovnica National Geographica i osvojila je srca širom sveta. Međutim, identitet devojčice nije bio poznat javnosti sve dok slika nije postigla globalnu slavu.

Otkriveno je da Mekari nije dobio dozvolu da je fotografiše, jer je po paštunskoj tradiciji zabranjeno da žene pokazuju svoja lica muškarcima van svoje porodice. Dok je fotografija donela svetsku slavu Mekariju, Šarbat je nastavila život u teškim uslovima. Napustila je školovanje i udala se sa samo trinaest godina za pekara. Tokom svog života, rodila je četiri ćerke i sina, ali nažalost, jedna od njenih ćerki je preminula.

Foto: Profimedia

 

 

Iako je postala simbol jedne od najvažnijih fotografija u istoriji, Šarbat je i dalje živela u siromaštvu. Kako bi preživela, pobegla je iz Avganistana sa svojom porodicom. Godine 2002., Mekari se odlučio uputiti u potragu za Šarbat kako bi je ponovno fotografisao i pružio joj pomoć. Međutim, iako je fotografisao Šarbat po drugi put, Mekari je suočavao se sa kritikama zbog toga što mnogi smatraju da se nije dovoljno angažovao kako bi joj pomogao.

Šarbat nije ni znala da je postala svetski poznata ličnost. Njen život bio je obeležen gubicima, uključujući smrt svog supruga od hepatitisa C. Njeni problemi nisu prestali ni kada je 2016. godine uhapšena u Pakistanu zbog falsifikovanih dokumenata. Osuđena je na 15 dana zatvora i novčanu kaznu, nakon čega je deportovana u Avganistan.

Foto: Profimedia

 

 

Povratkom u Avganistan, Šarbat je dočekao bivši predsednik Ašraf Gani i Hamid Karzai, koji su joj obećali finansijsku podršku. Tako je dobila kuću od 280 kvadratnih metara i mesečnu stipendiju od 700 dolara za životne troškove i medicinske potrebe. Međutim, situacija se dramatično promenila nakon što su talibani 2021. preuzeli kontrolu nad Kabulom. Šarbat i druge slavne žene postale su mete pretnji od strane talibana, što je dovelo do njenog napuštanja zemlje krajem te godine. Italija joj je potom odobrila status izbeglice.

Šarbat Gula ostaje ikona fotografije i simbol borbe za prava žena u Avganistanu. Njen životni put od tinejdžerke izbeglice do svetski poznate ličnosti pun je izazova i prepreka, ali njena priča ostaje snažan podsetnik na snagu ljudskog duha i borbu za dostojanstvo i slobodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading