RATOVAO U ČEČENIJI I SIRIJI, VUKAO SVE KONCE U VAGNERU: Utkin osnovao Vagner grupu sa Prigožinom, a iza sebe ima "debeo dosije" zbog ratnih zločina

Autor:

Svet

23.08.2023

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao bivši ruski obaveštajac, Utkin je doneo vojnu ekspertizu i vođstvo u grupi.

RATOVAO U ČEČENIJI I SIRIJI, VUKAO SVE KONCE U VAGNERU: Utkin osnovao Vagner grupu sa Prigožinom, a iza sebe ima "debeo dosije" zbog ratnih zločina

Foto: Profimedia, Printscreen

Dmitrij Utkin, bivši ruski obaveštajac, pojavio se kao ključna figura i suosnivač Vagner grupe, ozloglašene privatne vojne kompanije uključene u sukobe širom sveta.

Utkinova uloga u Vagner grupi i njegov odnos sa njenim drugim osnivačem Jevgenijem Prigožinom privukli su pažnju dok se odvija borba za moć između grupe i Kremlja.

Prigožin je oligarh sa političkim aspiracijama, ali Utkin ima bogatu vojnu biografiju: ruske specijalne snage, i čečenski ratovi, i Sirija.

- On stoji iza svega zbog čega organizacija zapravo funkcioniše - rekao je prof. Dani Belo sa škole za međunarodne poslove Norman Paterson Univerziteta Karleton.

- Prigožin ne može da isporuči stvarne stvari na operativnom i taktičkom nivou.

Grupa Vagner, pod komandom Jevgenija Prigožina, postala je istaknuta kroz svoje učešće u sukobima na Krimu i u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini 2014. Od tada je grupa bila raspoređena u različitim sukobima na Bliskom istoku i u Africi, uključujući i sirijski Građanski rat.

Republika

Foto: Printskrin

Jevgenij Prigožin

Uprkos svojoj centralnoj ulozi u Vagneru i komandovanju njegovim terenskim operacijama, Utkin prepušta pažnju Prigožinu - i to sa dobrim razlogom.

Sa licem negativca iz horor filmova, nacističkim SS tetovažama na svakom ramenu i dokumentovanim zapisima o ratnim zločinima, on nije baš lice za naslovne strane.

Grupa Vagner se pokazala neophodnom za Kremlj, ali nedavne tenzije između Prigožina i ruske vlade dovele su do smanjenja aktivnosti grupe.

Dmitrij Utkin, takođe poznat kao Vagnerov pozivni znak, igrao je ključnu ulogu kao suosnivač i glavni komandant u Vagner grupi. Kao bivši ruski obaveštajac, Utkin je doneo vojnu ekspertizu i vođstvo u grupi.

Međutim, očigledna borba za moć između Prigožina i Kremlja je zategla njihove odnose. Utkin je bio u centru ovog sukoba, a Prigožin je optužio rusko ministarstvo odbrane da je obmanulo predsednika Vladimira Putina u vezi sa aktivnostima grupe.

Vagner grupa, uključujući Utkina, suočila se sa brojnim optužbama za kršenje ljudskih prava i brutalne taktike u sukobima kao što su Ukrajina, Sirija, Libija i druge zemlje. Izveštaji o pogubljenjima po kratkom postupku i nasilju nad zatvorenicima izazvali su međunarodnu zabrinutost. Aktivnosti grupe izazvale su pozive različitih političkih subjekata da je klasifikuju kao terorističku organizaciju.

Eskalirajuće tenzije između Prigožina i ruske vlade, zajedno sa Utkinovom navodnom umešanošću, imaju značajne implikacije na političku scenu Rusije i na tekuće sukobe u kojima je aktivna Vagner grupa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading