PAKLENE VRUĆINE, STRAVIČNE POPLAVE, SUPERĆELIJSKE OLUJE: Ovog jula svet je imao priliku da se uveri - ovakva će biti BUDUĆA LETA!

Autor:

Svet

08.08.2023

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet je prošlog meseca prvi put mogao da se uveri kakvo će leto biti pri globalnom zagrevanju od 1,5 stepeni – dok naučnici upozoravaju da bi planeta trebalo da ostane ispod tog nivoa, kom se sve više približava poslednjih godina.

PAKLENE VRUĆINE, STRAVIČNE POPLAVE, SUPERĆELIJSKE OLUJE: Ovog jula svet je imao priliku da se uveri - ovakva će biti BUDUĆA LETA!

Foto: Srpski telegraf

Prosečna globalna temperatura u julu, najtoplijem mesecu do sada, bila je za oko 1,5 stepeni Celzijusa toplija od predindustrijske ere koja se završila krajem 19. veka, izvestila je u utorak Služba za klimatske promene Kopernikus Evropske unije.

Najava je usledila nakon serije smrtonosnih toplotnih talasa i rekordnih temperatura za nekoliko kontinenata, kao i toplote okeana bez presedana širom sveta. Naučnici iz Kopernika kažu da je to prvi letnji mesec koji je prešao 1,5 stepeni, nudeći uvid u buduća leta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Prag od 1,5 stepeni je značajan jer ga naučnici smatraju ključnom prekretnicom za planetu, iza koje će šanse za ekstremne vrućine, poplave, sušu, šumske požare i nestašicu hrane i vode postati još veće, i otežavati život kakav poznajemo.

To takođe nije nešto što se prati po danu ili mesecu. Naučnici su posebno zabrinuti da će globalna temperatura ostati iznad 1,5 stepeni na duži rok. Do 2022. godine svet se zagrejao za oko 1,2 stepena.

„Dok prekoračenje praga od 1,5 stepeni Celzijusa za dan, nedelju ili mesec nije isto što i probijanje za dugoročni prosek, važno je pratiti koliko često i koliko dugo prelazimo ovaj prag “, rekla je Rebeka Emerton, naučnica iz Kopernika, za CNN.

„Kako temperature nastave da rastu, efekti će i dalje biti ozbiljniji.

Poslednjih nekoliko godina sasvim je jasno da svet već oseća alarmantne posledice klimatske krize na koje mnogi nisu spremni. Ako planeta nastavi da se zagreva, Emerton je rekla da će se svet suočiti sa još ekstremnijim vremenskim prilikama.

„Videli smo uticaje koje ovakvi događaji već imaju na ljude i našu planetu, tako da je svaki mali deo stepena zagrevanja značajan“, rekla je Emerton.

Većina dece u Južnoj Aziji izložena je ekstremno visokim temperaturama, kaže UNICEF
Prema Berkelei Earth-u , neprofitnoj organizaciji za podatke o životnoj sredini, bilo je samo 10 drugih meseci koji su bili topliji od 1,5 stepena Celzijusa iznad istorijskog proseka.

Pre toga, drugi meseci koji su bili 1,5 stepeni topliji od predindustrijskih vremena dešavali su se tokom zime ili ranog proleća.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ, Republika

 

 

Vodeći naučnik Berklija za Zemlju Robert Rohde rekao je da je prekoračenje 1,5 stepeni Celzijusa u julu prvi put da je taj prag ikada pređen tokom leta na severnoj hemisferi, što ovo čini kritičnim trenutkom za planetu.

"Dodavanje 1,5 stepeni Celzijusa zimi čini blagu zimu, ali ako to radite tokom leta može dovesti do ekstrema bez presedana", rekao je.

Iako je Rohde rekao da je verovatno da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji, malo je verovatno da će 2023. kao celina biti 1,5 stepeni toplija od predindustrijskog vremena.

„Dosadašnji prosek je i dalje ispod 1,5 stepeni Celzijusa i smatramo da je malo verovatno da će ostatak 2023. godine biti dovoljno topao da ceogodišnji prosek bude iznad 1,5“.

Republika

Foto: Shutterstock

 

 

Naučnici Kopernika su primetili da kako El Ninjo nastavlja da se razvija, svet bi mogao da bude svedok ovih neviđenih temperaturnih promena.

„Čak i ako se klimatska kriza ne ubrza, već nastavi svojom trenutnom putanjom, imaćemo još dana, nedelja, meseci i godina sa rekordnim temperaturama i drugim uticajima na naš zemaljski sistem“, rekao je Emerton. „Moramo učiniti sve što možemo da smanjimo emisije i ograničimo buduće zagrevanje.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading