INŽENJER DOBIO OTKAZ JER JE UPOZORIO DA PODMORNICA NE MOŽE DUBLJE OD 1.300 METARA

Autor:

Svet

23.06.2023

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je pet osoba izgubilo život u imploziji mini-podmornice u vodama severnog Atlantika, jutros je objavljena informacija koja ukazuje na mogući tehnički nemar američke kompanije OceanGate Ekpeditions, koja je upravljala podmornicom Titan.

INŽENJER DOBIO OTKAZ JER JE UPOZORIO DA PODMORNICA NE MOŽE DUBLJE OD 1.300 METARA

Foto: Profimedia


Ej-Bi-Si njuz je izvestio da je bivši radnik OceanGatea otpušten zbog zabrinutosti u vezi sa kontrolom kvaliteta i testiranjem na potencijalne nedostatke u eksperimentalnoj podmornici.

"Rupa nije mogla da izdrži pritisak na dubini od 4000"

David Lochridge, inženjer i kapetan podmornice, tvrdio je 2018. u svojoj protivtužbi protiv OceanGate-a da ga je kompanija otpustila jer je izrazio zabrinutost u vezi sa dizajnom i testiranjem trupa.

AFP piše da je Lochridge tvrdio da je veliki otvor na prednjem delu podmornice projektovan da izdrži pritisak na dubini od 1.300 metara, a ne 4.000 metara, koliko je dubina na koju se ova mala naučno-turistička podmornica uputila u nedelju sa pet putnika koji su su izgubili živote u njenoj „katastrofalnoj imploziji“.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

Ekspediciju sa Titanom organizovala je kompanija OceanGate Ekpeditions, krenuvši na svoje treće putovanje na Titanik, koji je udario u santu leda i potonuo 1912. godine. Ekspedicija OceanGate Titanom ponudila je posetu čuvenom brodolomu za 250.000 dolara po osobi, navodi se na zvaničnom sajtu.

Svi su umrli

U podmornici su bili kapetan i još četiri putnika, a američka obalska straža saopštila je juče da su svi poginuli. Umrli su 58-godišnji britanski biznismen, avijatičar i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman, francuski okeanograf Pol-Henri Nargeolet, stručnjak za Titanik, i Stokton Raš, osnivač OceanGate-a.

„Sada verujemo da su naš šef Stokton Raš, Šahzada Davud i njegov sin Suleman, Hamiš Harding i Pol-Anri Nargeolet nažalost mrtvi“, objavila je OceanGate Ekpeditions nakon četiri dana masovne potrage za nestalim brodom. "Polje krhotina" koje su roboti pronašli u blizini mitske olupine, na dubini od skoro 4.000 metara, dokaz je katastrofalne implozije podmornice, rekao je kontraadmiral američke obalske straže Džon Mauger na konferenciji za novinare u Bostonu. Titan, dugačak oko 6,5 metara, zaronio je u nedelju i trebalo je da ponovo izroni posle sedam sati, ali je kontakt izgubljen manje od dva sata nakon ronjenja. Imao je zalihe kiseonika oko 96 sati.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Bili su pravi istraživači"

„Ovi ljudi su bili pravi istraživači koji su delili avanturistički duh i duboku strast za istraživanje i zaštitu okeana“, rekao je OceanGate, „tužni zbog gubitka života“. Američka obalska straža, koja je predvodila međunarodni tim za pretragu, objavila je na Tviteru u podne da je podvodni robot locirao „polje krhotina“ u „području pretrage u blizini Titanika“.

Timovi za pretragu i osoblje za podršku iz SAD, Kanade, Francuske i Britanije proveli su dane koristeći avione i brodove kako bi skenirali hiljade kvadratnih kilometara otvorenog mora u potrazi za bilo kakvim znakom podmornice. Od njegovog otkrića 1985. godine, olupinu Titanika su posećivali naučnici, lovci na blago i bogati turisti, te na taj način ovekovečili mit o čuvenom brodu za krstarenje.

Sudbina turističke podmornice privukla je globalnu pažnju delom zbog mitologije koja okružuje Titanik. "Nepotopivi" britanski putnički brod je inspirisao i nefikcijske i izmišljene priče tokom jednog veka, uključujući filmski blokbaster "Titanik" iz 1997. godine.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
SrBa

23.06.2023 17:52

Čovrk je svoj posao odradio, odnosno upozorio na nedostatke. To što je "gazda" bio nadobudan, time je i platio svojom glavom. Žao mi samo ostale četvorice koji su mu verovali. Pravi istraživač, podrazumeva da ima i pravo razmišljanje i pravi i ispravan alat, uređaj u ovom slučaju bezbedno i sigurno plovilo. A to nisu imali. Platiše glavom zbog nezajažljivosti vlasnika podmornice.