PEDOFIL DŽEFRI EPSTAJN JE BIO NJIHOV KLIJENT: Isplatiće odštetu žtvama silovanja - sumu od 290 miliona dolara

Autor:

Svet

13.06.2023

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banka neće priznati svoju umešanost u ovaj slučaj, ali će nakon što sud odobri nagodbu objaviti saopštenje u kojem žali zbog svoje povezanosti sa Epstinom

PEDOFIL DŽEFRI EPSTAJN JE BIO NJIHOV KLIJENT: Isplatiće odštetu žtvama silovanja - sumu od 290 miliona dolara

Foto: Profimedija, Tanjug/AP

Finansijski gigant "Džej Pi Morgan Čejs" isplatiće u vansudskom poravnanju oko 290 miliona dolara po tužbi podnetoj u ime žrtava seksualnog prestupnika Džefrija Epstina koji je bio njihov klijent.

Advokati banke naveli su da je to u najboljem interesu svih strana, "naročito onih koji su bili žrtve Epstinovog strašnog zlostavljanja", preneo je Bi-Bi-Si. U tužbi protiv "Džej Pi Morgana", banka se tereti da je zanemarivala upozorenja koja se tiču Epstina koji je bio njihov klijent 15 godina.

Sporazum o vansudskom poravnanju treba da odobri sud.

Kako je za Si-En-En izjavio advokat jedne od žrtava, banka neće priznati svoju umešanost u ovaj slučaj, ali će nakon što sud odobri nagodbu objaviti saopštenje u kojem žali zbog svoje povezanosti sa Epstinom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

- Svima je sada jasno da je Epstinovo ponašanje bilo čudovišno. Svaka povezanost s njim je bila greška i žalimo zbog toga. Nikada ne bismo poslovali s njim da smo smatrali da na bilo koji način koristi našu banku za svoje gnusne zločine - naveli su advokati banke.

Do vansudskog poravnanja dolazi posle nedelja mučnih razotkrivanja obima odnosa "Džej Pi Morgana" i pokojnog američkog finansijera.

Prošlog meseca izjavu pod zakletvom dao je dugogodišnji izvršni direktor banke Džejmi Dajmon, a advokati koji zastupaju žrtvu koja je podnela tužbu zatražili su od suda da on ponovo svedoči. Oni su takođe tražili da se ponovo otvore iskazi za još tri ključna svedoka u predmetu.

Džefri Epstin imao je stotine miliona dolara na više od 50 računa u "Džej Pi Morganu" između 1998. i 2013. godine, pet godina pošto se izjasnio krivim na suđenju za podvođenje maloletnica.

U tužbi koju je podnela jedna od žrtava protiv banke navodi se da su "svesno omogućavali, održavali i prikrivali" česta podizanja gotovine kojom je Epstin plaćao mladim ženama žrtvama trgovine ljudima, a da je banka ubirala korist od ugovora i klijenata koje im je dovodio američki finansijer.    

Suočen sa tužbama, "Džej Pi Morgan" je naveo da odgovornost leži na jednom od bivših direktora Džesu Stejliju koji je bio u prijateljskim vezama s Epstinom, dok je Stejli izjavio da njegov bivši poslodavac pokušava da prebaci krivicu na drugog za sopstvene greške.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading