UBIJAJU DECU!? "LEPTIR MINE" LIČE NA IGRAČKE: U ratu u Ukrajini gine se od oružja koje je htela da iskoreni princeza Dajana (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

17.04.2023

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina je optužila Rusiju za korišćenje zabranjenih "leptir mina" koje su, zbog toga što liče na igračke, posebno opasne po decu.

UBIJAJU DECU!? "LEPTIR MINE" LIČE NA IGRAČKE: U ratu u Ukrajini gine se od oružja koje je htela da iskoreni princeza Dajana (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Shuterstock, profimedia

San je objavio priču o "Hejlo trastu", organizaciji za uklanjanje mina koju je podržavala pokojna britanska princeza Dajana, a čiji se pripadnici trude da u Ukrajini pronađu i unište što više ovih opasnih eksplozivnih sredstava.

Foto: www.profimedia.rs

"Leptir mina" skrivena u travi

Navodi se da ove mine, čiji je zvanični naziv PFM-1, mogu da raznesu udove i žrtvama izazovu povrede opasne po život. Ove mine se masovno izbacuju ispaljivanjem iz raketa, haubica ili borbenih letelica.

Foto: www.profimedia.rs

PFM-1 posebno opasne po decu koja i ne slute da je u pitanju paklena naprava

PFM-1 imaju karakterističan oblik leptira ili cvetne latice i pošto su sitne lagano padaju na zemlju poput semena sa drveća, nakon čega postaju smrtonosne zamke. Veruje se da je dovoljan pritisak od samo pet kilograma na površinu "leptir mine" kako bi se ona aktivirala, što znači da je dovoljno da je uzmete u ruku i da vam je ona raznese.

Foto: Tanjug/AP

Pokojna britanska princeza Dajana se zalagala za iskorenjivanje "leptir mina"

Zbog plastičnog kućišta i neobičnog oblika, zbog kojeg iz zovu i "zeleni papagaji", posebno su zanimljive deci koja i ne slute da je u pitanju paklena naprava.

"Hejlo trast" je objavio fotografije velikog broja ovih ubistvenih uređaja koji su raštrkani po mestu Hrakove u blizini Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini. Rasute mine su skrivene u travi, ima ih po klupama u parku i na trotoaru. Samo jedan pogrešan potez dovoljan je da neko ostane bez noge ili da mu se desi još nešto gore.

 

Zaposleni u "Hejlo trastu" rade danonoćno kako bi to područje mogli da očiste od "leptir mina", što je proces koji bi mogao da potraje godinama. Ukrajinski zvaničnici prijavili su veliki broj amputacija udova zbog povreda nanetih ovim minama, uključujući i kod petoro dece.

 

S druge strane, Rusija takođe optužuje ukrajinsku vojsku da "leptir mine" baca na područja pod kontrolom ruskih snaga.

Foto: www.profimedia.rs

Vasilij Nebenzja, ruski ambasador u UN, pokazao novinarima "leptir minu"

Vasilij Nebenzja, ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama, prošlog leta je nakon sastanka Saveta bezbednosti lično pokazao novinarima jednu od ovih mina.

Foto: www.profimedia.rs

Rusi kojima su morali na amputaciju zbog "leptir mine"

Takođe su objavljene i fotografije ruskih vojnika kojima su amputirani udovi zbog povreda izazvanih ovim oružjem.

Foto: www.profimedia.rs

"Leptir mina" na gradskoj ulici u Donjecku

Prikazana je i slika iz Donjecka na kojoj se vidi "leptir mina" na gradskoj ulici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading