ŽESTOKE BORBE NA ZAPADU BAHMUTA: Rusi drže sve administrativne zgrade!

Autor:

Svet

12.04.2023

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve administrativne zgrade u Artjomovsku poznatom kao Bahmut u Ukrajini su pod kontrolom ruskih snaga.

ŽESTOKE BORBE NA ZAPADU BAHMUTA: Rusi drže sve administrativne zgrade!

Foto: Tanjug/AP

Skoro 100 pripadnika specijalih jedinica država NATO-a prisutno je početkom ove godine na teritoriji Ukrajine, navodi se u jednom od desetina poverljivih američkih dokumenata koji su procurili na internetu.

Procureli obaveštajni dokumenti, od kojih su neki označeni kao "strogo poverljivo", daju detaljnu sliku sukoba u Ukrajini, uključujući osetljive pojedinosti ukrajinskih priprema za prolećnu kontraofanzivu.

Foto: Tanjug/AP

 

Prema dokumentu od 23. marta, Britanija ima najveći kontingent specijalnih snaga u Ukrajini (50), a za njom su Letonija (17), Francuska (15), SAD (14) i Holandija (1), preneo je BBC.

Južna Koreja je prošlog meseca postigla sporazum da pozajmi SAD 500.000 komada artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara, što bi Vašingtonu moglo da pruži veću fleksibilnost u snabdevanju Ukrajine municijom, objavio je južnokorejski list "Dong AIlbo".

Dnevnik je citirao neimenovane vladine izvore koji kažu da je Južna Koreja odlučila da "pozajmi" municiju umesto da je proda kako bi svela na minimum mogućnost upotrebe južnokorejskih granata u ukrajinskom sukobu, preneo je Rojters.

U izveštaju se navodi da će pozajmljene granate prvenstveno koristiti SAD da popune svoje zalihe.

- Sve administrativne zgrade u Artjomovsku poznatom kao Bahmut u Ukrajini su pod kontrolom ruskih snaga - izjavio je lider samoproglašne Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, preneo je TASS.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- U zapadnom delu Artjomovska u toku su žestoke borbe - rekao je Pušilin i dodao da divizije ukrajinskih oružanih snaga ne mogu da se povuku jer ih blokiraju jedinice koje ne dozvoljavaju povlačenje.

Situacija je sledeća u oblastima gde se ukrajinske oružane snage i dalje nalaze, znači u zapadnom delu, te divizije nemaju drugog izbora osim da idu napred ili da kapituliraju.

- Nema povratka, jer tamo su jedinice koje ne dozvoljavaju povlačenje. Tamo, u zapadnom delu, vode se žestoke borbe - rekao je on,

- Ukrajinskim divizijama je naređeno da se "ni u kom slučaju ne povlače i da drže položaje svom snagom - kazao je Pušilin i dodao da su ruske snage već prešle određene delove pruga u gradovima na zapadu.

- Na brodovima koji plove u okviru ukrajinskog ugovora o crnomorskom žitu, nakon jednodnevnog zastoja nastavljene su inspekcije - rekao je Ismini Palja, portparol inicijative Ujedinjenih nacija.

Foto: Tanjug/AP

 

Sve brodove koji dolaze u Ukrajinu i polaze iz Ukrajine proveravaju zvaničnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija u turskim vodama. Palja je kazao da su danas "nastavljeni normalni obrasci inspekcije" nakon što su strane prethodnog dana dogovorile spisak brodova.

- Vlasti krima i sevastopolja odlučile su da ove godine ne održavaju parade ili marševe "Besmrtnog puka" povodom obeležavanja Dana pobede 9. maja, niti tradicionalne marševe 1. maja povodom obeležavanja proleća i praznika rada iz bezbednosnih razloga - izjavio je rekao je lider Krima Sergej Aksjonov, preneo je TASS.

- Vlasti Republike Krim i Grada heroja Sevastopolja donele su zajedničku odluku da se 1. maja ne održavaju praznični marševi na Dan proleća i rada, niti marševi "Besmrtnog puka" i vojna parada na Dan pobede 9. maja. Ova odluka je doneta iz bezbednosnih razloga - napisao je Aksjonov na svom Telegram kanalu.

On je istakao da, uprkos otkazivanju proslave, ratni veterani neće ostati zaboravljeni i dodao da će ih lokalne vlasti posetiti i čestitati im Dan pobede.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading