NATO REAGOVAO NA PUTINOV GOVOR: Žao nam je, Rusija je izašla iz ključnih dogovora

Autor:

Svet

21.02.2023

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reakcije na govor lidera Rusije ne prestaju da stižu.

NATO REAGOVAO NA PUTINOV GOVOR: Žao nam je, Rusija je izašla iz ključnih dogovora

Foto: Tanjug/AP

Iz kancelarije Stoltenberga stigla jeziva pretnja Putinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da žali što je Rusija odlučila da obustavi učešće u novoj Start povelji i ocenio da je tom odlukom "cela arhitektura za kontrolu naoružanja demontirana".

- Izražavam žaljenje zbog današnje najave Rusije da obustavi svoje učešće u Novoj Start povelji. Poslednjih godina Rusija je narušila i izašla iz ključnih dogovora za kontrolu naoružanja. Sa današnjom odlukom, cela arhitektura za kontrolu naoružanja je demontirana. Želim da snažno ohrabrim Rusiju da povuče svoju odluku i da poštuje postojeće dogovore - izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare posle sastanka na visokom nivou između NATO-a, EU i Ukrajine u Briselu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Rusija obustavlja učešće u novom Start sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama, nakon što je optužio Zapad da je direktno umešan u pokušaje udara na njene strateške vazdušne baze.

On je, takođe, u govoru rekao Ministarstvu odbrane da se pripremi, budući da SAD testira nuklearno oružje.

- Ako SAD isproba svoje nuklearno oružje, isporbaćemo i mi naše - rekao je Putin.

Stoltenberg: Putin ne sme da pobedi!

Stoltenberg je danas ocenio da se "ne sme" dozvoliti da Rusija pobedi u ratu sa Ukrajinom i izneo zabrinutost zbog mogućnosti da bi u tom oružanom sukobu Kina mogla pružiti podršku Moskvi.

- Putin ne sme da pobedi, to bi bilo opasno za našu bezbednost i bezbednost celog sveta - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom.

On je, u sedištu NATO-a u Briselu, istakao da na Zapadu ne vide nijedan znak da se predsednik Putin priprema za mir.

- Naprotiv. Danas je jasno rekao da se sprema za više rata. Rusija počinje novu ofanzivu, mobiliše više trupa i pruža ruku Severnoj Koreji i Iranu. Mi smo takođe zabrinuti što možda Kina planira da pruži podršku ruskom ratu - dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO i EU moraju da povećaju podršku Ukrajini. Stoltenberg je, takođe, najavio sastanak eksperata NATO-a, i EU sa predstavnicima Ukrajine kako bi ta zemlja dobila neophodno oružje. NATO, kaže šef Alijanse, već odavno radi na povećanju proizvodnje oružja i municije u zemljama članicama. On je dodao da mora da se radi da bi se, kako je rekao, "prekinuo ciklus ruske agresije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zora

21.02.2023 14:32

Ako Putin pobedi bice to preporod Ako Putin pobedi bice to svetski preporod i PAD AMER -EU CARSTVA. Zato ce i pobediti, da se i malima pruzi prilika da budu samostalni bez vecitog maca nad glavom.