OBJAVLJENI REZULTATI IZBORA U KATALONIJI: Španski socijalisti vode ispred katalonskih separatista! Madrid može da odahne!

Autor:

Svet

12.05.2024

22:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 5,7 miliona birača imalo je pravo glasa na današnjim izborima za poslanike regionalnog parlamenta sa sedištem u Barseloni

OBJAVLJENI REZULTATI IZBORA U KATALONIJI: Španski socijalisti vode ispred katalonskih separatista! Madrid može da odahne!

Foto: Tanjug/AP Photo/Joan Mateu

Prema izlaznim anketama, Španska socijalistička radnička partija (PSOE) vodi ispred katalonske separatističke partije Zajedno za Kataloniju (Junts) na izborima za regionalni parlament u španskom regionu Katalonija.

Anketa je pokazala da su socijalisti osvojili između 37 i 40 mesta u parlamentu koji ukupno ima 135 mesta, dok je Junts dobio između 33 i 36 mesta, a Republikanska levica Katalonije (ERC) od 24 do 27 mesta.

Formiranje vlade zahteva savez sa drugim strankama

Za formiranje većine od 68 mesta u parlamentu, socijalistima će biti potreban savez sa drugim strankama kako bi mogli da formiraju vladu.

Ovi izbori su od velike važnosti za političku situaciju u Kataloniji i odlučiće o sastavu buduće vlade.

Rekordan broj birača na izborima

Više od 5,7 miliona birača imalo je pravo glasa na današnjim izborima za poslanike regionalnog parlamenta sa sedištem u Barseloni.

Ovo je bio jedan od najvećih izlazaka na birališta u istoriji Katalonije, što pokazuje značaj ovih izbora za građane regiona.

Politika i budućnost Katalonije

Ovi izbori su od velike važnosti za političku budućnost Katalonije, jer će rezultati uticati na pravac koji će region zauzeti u narednom periodu.

Pitanje separatizma i odnosa sa centralnom vladom u Madridu bilo je u fokusu kampanje, a rezultati će imati dalekosežne posledice za političku scenu u regionu.

S obzirom na to da su socijalisti vodeća stranka prema izlaznim anketama, očekuje se da će njihov pristup i politika imati značajan uticaj na buduće odluke i političku agendu u Kataloniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading